Združenje VSO pozdravlja interpelacijo kot “priložnost za ponovni razmislek”

Slovenija 07. Mar 202310:49 22 komentarjev
Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije
Borut Živulović/BOBO

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so pozdravili interpelacijo celotne vlade Roberta Goloba, ki jo je minuli petek v parlamentarni postopek vložila največja opozicijska stranka SDS. Ob tem pozdravljajo tudi priporočila stranke NSi, ki Golobovi vladi predlaga širšo argumentirano razpravo o pomenu osamosvojitve.

Potem ko se je vlada odločila, da združi Muzej slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine, so predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) napovedali sprožitev akcijskega načrta, s katerim želijo ohraniti samostojni muzej osamosvojitve.

Med točkami omenjenega akcijskega načrta je tudi poziv k interpelaciji celotne vlade Roberta Goloba. Kot smo poročali, je interpelacijo konec prejšnjega tedna v parlamentarni postopek vložila opozicijska SDS. Ob vložitvi interpelacije je predsednik SDS Janez Janša dejal, da vložena interpelacija ne pomeni konstruktivne nezaupnice vladi, saj ne bodo predlagali lastnega mandatarja za sestavo nove vlade, temveč gre zgolj za državnozborsko razpravo brez glasovanja o nezaupnici. Po Janševih besedah gre pri vloženi interpelaciji za “klic k razumu”, kar pa so predstavniki vladne koalicije v izjavi za medije že zavrnili. Podpredsednik vlade in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je vložitev interpelacije zoper vlado pospremil z besedami, da je predsednik SDS Janša šel “preko meja zdravega razuma”.

Preberite še: SDS vložila interpelacijo zoper celotno vlado. Kaj očitajo ekipi Roberta Goloba?

Na vloženo interpelacijo so se odzvali tudi v VSO. Zapisali so, da zaradi “arogantne ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve pozdravljajo interpelacijo SDS o delu in odgovornosti vlade”. V VSO prav tako pozdravljajo priporočila druge opozicijske stranke NSi, ki vladi predlaga širšo argumentirano razpravo o pomenu osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev.

“Ta je na podlagi plebiscitarne volje, kljub političnim delitvam, prvič v zgodovini povezala slovenski narod v skupni in samostojni državi. Po zavračanju vsakršnega dialoga vlade vidimo v interpelaciji priložnost za ponovni razmislek o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in poziv k razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti kot krepitve državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti,” so zapisali.

Spomnimo, da so predstavniki Združenja VSO konec januarja na tiskovni konferenci ostro protestirali proti združitvi obeh muzejev. Predsednik VSO Lojze Peterle je takrat dejal, da takšnega “oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile” še ni doživel, in dodal, da aktualna vlada Roberta Goloba z “nedržavotvorno, nepotrebno in škodljivo odločitvijo” kaže, kaj so njene prave namere.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje