Že tretja cenitev Plečnikovega stadiona: župan jo je poslal tudi premierju

Slovenija 12. Dec 202313:55 > 22:55 7 komentarjev

Ljubljanski župan Zoran Janković je predstavil rezultate tretje cenitve Plečnikovega stadiona za Bežigradom. Cenitvi družbe BŠP in države za isti projekt sta se namreč občutno razlikovali. Zato so se na Mestni občini Ljubljana odločili, da naročijo še tretjo cenitev pri neodvisnem cenilcu. "Želimo namreč, da pride do rešitve ter da s tem pomagamo obema, prodajalcu in kupcu," je dejal Janković.

Na redni novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića je ta med drugim spregovoril tudi o cenitvi zemljišč Plečnikovega stadiona. Kot je znano, je bila cenitev projekta s strani države ocenjena na več kot tretjino manj, kot so projekt ocenili v družbi Bežigrajski športni park (BŠP). V slednji ima večinski delež, z 59 odstotki Joc Pečečnik, Mestna občina Ljubljana (MOL) ima 28-odstotni delež, 13-odstotni delež pa Olimpijski komite Slovenija (OKS).

Janković je pojasnil, da so na to temo že sestankovali s predsednikom vlade, ministrico za kulturo in Jocem Pečečnikom. Poudaril je, da gre samo za prodajo stadiona, in ne zemljišča pred in za stadionom. “Za ti zemljišči je Mestna občina Ljubljana vložila projekt, občina pa ni bila in ni lastnica nobenega zemljišča na stadionu.

“Sodišče je odločilo, da zemljišče pripada Fondovim blokom. Vsi trije družbeniki BŠP smo šli v revizijo. Revizija je bila odobrena, kar pomeni, da se bo moralo še enkrat preveriti, ali se je sodišče odločilo prav,” je pojasnil Janković.

Nova cenitev bližje cenitvi BŠP

Ljubljanski župan je po njegovih besedah že na lanskem oktobrskem sestanku z ministrico za kulturo Asto Vrečko dejal, da obstajata samo dve verziji za Plečnikov stadion: ali bo BŠP dobil gradbeno dovoljenje, ali pa naj država stadion odkupi in ga prenovi v prvotno obliko.

“Eno leto se praktično ni zgodilo nič, potem pa je prišlo do sestanka, na katerem je bilo povedano, da je BŠP izdelal cenitev v višini 18,6 milijona evrov. Tisti dan na sestanku ministrica ni imela svoje cenitve, potem pa se je v medijih pojavil podatek o njeni cenitvi v višini 11,8 milijona evrov za isti projekt,” je dejal.

Zaradi nastalega položaja so se zato na MOL odločili, da naročijo še tretjo cenitev. “Želimo namreč, da pride do rešitve ter da s tem pomagamo obema, prodajalcu in kupcu,” je dejal Janković.

Pojasnil je, da so za cenitev najeli pooblaščenega cenilca Tomaža Simrajha. Poudaril je, da omenjeni cenilec doslej ni delal za MOL, s čimer so se želeli izogniti morebitnim očitkom, da so vplivali na cenitev. Projekt je bil ocenjen na 18,1 milijona evrov. Janković je še dejal, da so cenitev prejeli v ponedeljek, sam pa jo je takoj posredoval na ministrstvo za kulturo, Jocu Pečečniku, kopijo pa tudi predsedniku vlade Robertu Golobu in predsedniku OKS Franju Bobincu.

zoran janković
Zoran Janković (Foto: zajem zaslona/N1)

Država lahko stadion odkupi, podobno kot Planico

Glede na dogajanje okoli Plečnikovega stadiona v zadnjih 16 letih je Janković še enkrat poudaril, da obstajata samo dve možnosti, torej ali država odkupi stadion ali soglasje BŠP-ju za gradbeno dovoljenje. “Smo tisti dejavnik, ki je pripravljen nato prevzeti upravljanje stadiona, pod pogojem, da je v prvotni obliki, torej za šport in tudi kulturo. Pod pogojem, da država to odkupi, podobno kot se je zgodilo s Planico,” je predlagal.

Dodal je še, da se v primeru, da država ne odkupi stadiona in vrtički ostanejo Fondovim blokom, spremeni samo ena stvar. “Delež MOL se zmanjša za polovico. Torej nam ostane samo zemljišče na vogalu Dunajske in Drenikove,” je možnost, da se nobena od teh možnosti ne udejanji in sodišče odloči, da zemljišče pripada Fondovim blokom, pokomentiral Janković.

Spomnil je tudi na to, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) že pred časom z analizo ugotovil, da je 47 odstotkov stadiona tako propadlo, da se ga ne da več obnoviti. Po njegovem mnenju bo propadanje šlo naprej mnogo hitreje, vse niti pa imajo ta trenutek v rokah na ministrstvu za kulturo.

“Enako kot prej pod nekdanjim ministrom Vaskom Simonitijem, ko je ZVKDS izdal pozitivno mnenje za prenovo stadiona po predloženem projektu, to mnenje pa je ministrstvo za kulturo ustavilo, čeprav je ZVKDS samostojen organ. Od spremembe ministra Simonitija, s katerim se res nisva razumela, se praktično na tem delu ni zgodilo nič dodatnega. Upam, da bo ministrica za kulturo kmalu pojasnila, kaj namerava storiti,” je povedal župan Janković.

Janković je dodal, da je s Pečečnikom nazadnje govoril pred dnevi ter da tudi ta še vedno stoji na omenjenih dveh stališčih.

“Mi imamo pogodbo podaljšano. Takrat je izjavil, da če ne bo gradil on, bo gradil pa sin. Dejstvo je, da tako imenovani dušebrižniki za Plečnikovo dediščino, ko govorijo, kaj in kako je treba narediti, samo govorijo in mirno gledajo propadanje stadiona. Svoj del odgovornosti za propadanje stadiona si mora pripisati tudi ministrstvo za kulturo,” je bil kritičen Janković.

Zatrdil je, da bi bili, tudi v luči prenove atletskega centa, ko bodo morali za leto in pol zapreti center ŽAK, pripravljeni, ko bo enkrat lastnica država, prevzeti v upravljanje tudi stadion za Bežigradom v taki obliki, kot je.

Sicer pa naj bi bil po Jankovićevih besedah tudi predsednik vlade na sestankih naklonjen temu, da se najde rešitev in da stadion ne propada in da gre v uporabo tistim, ki ga za uporabo potrebujejo.

Ob koncu je še spomnil, da je zaradi stadiona še vedno odprtih veliko tožb, a je izrazil prepričanje, da obstaja pot za mirno rešitev.

Na ministrstvu za kulturo so na vprašanja STA danes odgovorili, da pogovori o možnosti odkupa stadiona s strani države še potekajo. Kot so še zapisali v pisnem odgovoru, znesek cenitve, za katero je nedavno zaprosilo ministrstvo, znaša 11,7 milijona evrov ter da so seznanjeni s cenitvama, ki sta jih naročila tako Pečečnik kot Mol.

“Interes države je, da ta bežigrajski stadion, ki je unikatna športna kulturna dediščina Plečnika, pride nazaj v javno last,” je za Odmeve na RTV Slovenija dejala ministrica za kulturo Vrečko. Kot pravi, pa ni ministrstvo tisto, ki podeljuje dovoljenje za to, saj to opravlja zavod za varstvo kulture dediščine.

“Na ministrstvu smo podali svojo cenitev, prodajalca pa sta naredila svoje. Postopki bodo tekli naprej in upam, da bomo v dobro ohranitve kulturne dediščine v pogovorih uspešni,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje