Že tretji požar v Surovini v manj kot dveh tednih

Slovenija 30. Sep 202309:05 > 09:28 3 komentarji
Znova gorelo v mariborski surovini
Požar v Surovini 18. septembra 2023 (Vir: Pigac.si)

V mariborskem podjetju za predelavo odpadkov Surovina je zgodaj zjutraj znova zagorelo. Požar je že pogašen, najverjetneje je šlo za samovžig. Gre za že tretji požar v Surovini v manj kot dveh tednih.

V skladišču mariborskega podjetja za predelavo odpadkov Surovina je nekaj pred 4. uro zagorelo. Gasilci so požar do okoli 7.30 pogasili. Zagorelo je okoli 200 kubičnih metrov odpadkov, so STA povedali v Gasilski brigadi Maribor. Požar je bil manjši, materialne škode ni bilo, so za N1 povedali na Policijski upravi Maribor.

Mariborski poklicni gasilci so požar gasili s štirimi vozili, aktivirali so še gasilce iz dveh prostovoljnih gasilskih društev. Zakaj je zagorelo, še ni znano, med možnostmi je samovžig, je STA povedal vodja intervencije Jernej Kelbič z Gasilske brigade Maribor.

Da je šlo najverjetneje za samovžig, kot pri preteklih dveh požarih, je za N1 potrdil tudi poveljnik mariborske gasilske brigade Primož Osojnik. Po njegovih besedah trenutno poteka obsežnejši odvoz materiala z območja, zato prihaja do večjega potenciala za samovžig. Iz tega razloga so v Surovini aktivne tudi gasilske straže.

Vzrok oziroma krivdo za požar sicer preiskuje policija, a kot nam je zatrdil Osojnik, gasilci tujo krivdo izključujejo, saj so, kot kaže, vsi trije požari nastali na enak način.

To je že tretji požar v Surovini v manj kot dveh tednih. 18. septembra zvečer je prišlo do samovžiga približno 120 kubičnih metrov nenevarnih odpadkov. Tri dni kasneje so znova zagoreli nenevarni odpadki, gorelo je na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Po poročanju časnika Večer je med prebivalci Teznega, kjer ima prostore Surovina, že veliko slabe volje. Tokrat naj bi goreli plastični odpadki, navaja časnik.