Zelena luč za nadaljevanje pogajanj o prenovi plačnega sistema

Slovenija 18. Maj 202317:01 2 komentarja
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Vlada se je danes seznanila s potekom pogajanj o prenovi plačnega sistema ter vladnim pogajalcem prižgala zeleno luč za nadaljevanje pogajanj. Ob tem je vlada ustanovila tri delovne skupine, in sicer skupino za pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah, za izračunavanje finančnih učinkov ter za komuniciranje.

Pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja kot tudi pogajanja o odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah v celotnem javnem sektorju, vključno z dejavnostjo zdravstva in socialnega varstva, bodo tako potekala preko ožje vladne pogajalske skupine. Vodilo jo bo ministrstvo za javno upravo na čelu s pristojno ministrico Sanjo Ajanović Hovnik. Ta skupina se bo neposredno pogajala s sindikati javnega sektorja, so sporočili po seji vlade.

V okviru sledenje je vlada ustanovila še pogajalske skupine, ki se bodo pogajale o posameznih plačnih stebrih, pri čemer bo njihovo delo vezano na navodila in usmeritve omenjene ožje vladne pogajalske skupine. Te skupine se bodo pogajale tudi o spremembi in dopolnitvi kolektivnih pogodb glede določanja števila dni letnega dopusta ter o revidiranju seznama delovnih mest, na katerih so javni uslužbenci upravičeni do poklicnega pokojninskega zavarovanja, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Hkrati je vlada danes “zaradi večje učinkovitosti in operativnosti dela” ustanovila še delovno skupino za izračunavanje finančnih učinkov in pripravo projekcij javno finančnih odhodkov ter skupino za komuniciranje z javnostjo.

Prav tako se je vlada seznanila s potekom pogajanj o vzpostavitvi plačnega stebra v zdravstvu in socialnem varstvu. Pogajanja za odpravo nesorazmerij v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva potekajo v okviru odprave nesorazmerij v osnovnih plačah v celotnem javnem sektorju, so spomnili na vladi. Kot so še napovedali, bo v okviru pogajanj v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva prioritetno obravnavana plačna skupina J in nato še preostala nesorazmerja in anomalije znotraj te dejavnosti.

Vlada ob tem v skladu z javnim interesom zagotavljanja zdravstvenega varstva čim večjemu številu obvezno zdravstveno zavarovanih pacientov poziva vodstva javnih zdravstvenih zavodov, da opravijo revizijo vseh podanih soglasij za opravljanje zdravstvenih storitev pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti ali soglasij za opravljanje zdravstvenih storitev kot izvajalci zdravstvene dejavnosti in pri tem dosledno upoštevajo zakonske pogoje, in če ti niso izpolnjeni, soglasij ne izdajo oz. jih prekličejo. V okviru pogajanj v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva se namreč obravnava posebna stimulacija zdravnikov, ki delujejo v matičnih javnih zdravstvenih zavodih in se strinjajo s prerazporejanjem v druge javne zdravstvene zavode, so še navedli.

Na zadnjem pogajalskem srečanju, ki je potekalo v ponedeljek, je sicer beseda med drugim tekla o plačnih stebrih, napredovanjih in variabilnem delu plače, pogajanja pa sta tako sindikalna kot vladna stran ocenili za konstruktivno. Po njem pa je ministrica napovedala, da bo na torkovi seji vlade predstavila, katera soglasja glede temeljnih vprašanj so dosegli in na katerih področjih so še razhajanja. Sklepe naj bi vlada sprejemala na dopisni seji, a jih v torek ni sprejela, ob tem pa je za sredo napovedana pogajanja v zdravstvu odpovedala.

S potekom pogajanj se je vlada torej seznanila na današnji seji, pri čemer so sporočili, da ta potekajo v skladu z izhodišči ter brez izstopa katerekoli plačne skupine iz plačnega sistema javnega sektorja, so še poudarili na vladi. Medtem na vladi še vedno uradno ne komunicirajo predvidenega finančnega okvirja, ki ga bo terjala prenova palčnega sistema v javnem sektorju. Ministrica Ajanović Hovnik sicer zatrjuje da imajo pripravljene natančne izračune in da bo tudi to tema pogovorov na vladi, v katerih bodo predstavili tudi simulacije, kaj različne rešitve za prenovo plačnega sistema pomenijo v finančnem pogledu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje