Pogajanja o plačnem sistemu po mnenju obeh strani konstruktivna

Slovenija 15. Maj 202306:44 > 20:29
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Vladna in sindikalna stran sta današnja pogajanja o plačnem sistemu v javnem sektorju ocenili za konstruktivna, dosegli so nekatera soglasja, eno od pomembnejših odprtih vprašanj pa ostaja primerjava med plačnimi stebri. Sindikati in pristojna ministrica Sanja Ajanović Hovnik pričakujejo, da ji bo vlada v torek podelila mandat za nadaljnje delo.

Na današnjem srečanju so se po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pogovarjali o plačnih stebrih in njihovi vsebini, o napredovanjih, variabilnem delu plače in drugih vprašanjih. Glede temeljnih vsebinskih vprašanj imajo po oceni čez palec več kot 80-odstotno soglasje, je ocenila v izjavi za medije. Nekaj zadev je po njenih besedah ostalo še odprtih, “ampak nič takega, kar bi nakazovalo na kakšne prevelike težave”.

Po mnenju vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je številka glede usklajenosti, ki jo je navedla ministrica, “zelo optimistična ocena”, ampak bistveno je, da je “na nek način prišlo do spremembe vzdušja”. Po njegovih opažanjih je vlada pripravljena iskati rešitve in poslušati sindikate.

Kot eno pomembnejših še odprtih vprašanj je izpostavil primerjavo med plačnimi stebri. “Smo pa zaslutili, da bi vlada lahko tukaj zavzela neko bolj fleksibilno stališče do tega, kot ga je imela do danes,” je dodal.

Branimir Štrukelj
Saša Despot/BOBO

Počivavšek: Neusklajeni tudi nekateri dokaj trdi orehi

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je ocenil, da so razen vprašanja regresa pogajanja danes potekala korektno in v konstruktivnem duhu. Po njegovih besedah je kar nekaj zadev še ostalo odprtih, “bodisi zato, ker so stališča različna, bodisi zato, ker tako ena kot druga stran še iščemo najustreznejše rešitve”.

Počivavšek sicer ocenjuje, da je delež neusklajenih zadev nekoliko večji, kot je navedla ministrica, predvsem pa, da so “neusklajeni tudi nekateri dokaj trdi orehi”. Meni pa, da če bo delo potekalo v nekem konstruktivnem vzdušju, je tudi te orehe mogoče streti.

Kot je opozoril Počivavšek, se je zlasti pri vprašanju prevedbe na novo plačno lestvico pokazalo, da je ključno vprašanje odprava plačnih nesorazmerij. “Tako da pričakujemo, da bo vlada tukaj res v najkrajšem času podala svoj predlog,” je pojasnil Počivavšek.

Jakob Počivavšek
Borut Živulovič/BOBO

Ministrica pričakuje, da ji bo vlada podelila mandate za nadaljnjo delo

Ministrica je ponovila, da je del prenove plačnega sistema tudi odprava plačnih nesorazmerij. Napovedala je, da bo vlada v zvezi s tem pripravila svoj protipredlog in ga predstavila v nadaljevanju pogajanj.

Na torkovi seji vlade bo ministrica, kot je napovedala, predstavila, katera soglasja glede temeljnih vprašanj so danes dosegli in kakšna so še razhajanja. “Pričakujem, da bo vlada podelila mandate za nadaljnje delo,” je dejala.

Tudi sicer ministrica pričakuje, da se bo vlada med nadaljnjimi pogajanji večkrat opredeljevala do izhodišč kot takih. O finančnih učinkih ni želela govoriti. Je pa zatrdila, da imajo pripravljene natančne izračune in da bo tudi to tema torkovih pogovorov na vladi.

Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Štrukelj pričakuje, da bo vlada v torek “dala pozitivne signale za nadaljevanje oblikovanja plačnega sistema”. Počivavšek pa ocenjuje, da bo ta seja vlade izjemno pomembna, mogoče celo prelomna, “predvsem zato, ker ni več nobenega izgovora, s katerim bi bilo mogoče kakršnokoli krivdo za zavlačevanje prevaliti na sindikalno stran”.

Sindikati sicer pričakujejo tudi začetek usklajevanj o regresu. Kot je pojasnil Štrukelj, vladna stran na njihovo zahtevo po zvišanju regresa danes ni odgovorila in tega ni želela vključiti v današnja pogajanja, saj naj bi se do tega opredelila v torek. Toda Štrukelj pričakuje, da bi usklajevanje višine regresa začeli ta teden.

Ministrica pa je dejala, da bo vlada stališče do sindikalnega predloga sprejela v pravem času, da bodo še možna pogajanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.