Zelenci počasi “okrevajo”, a aktualni pretoki Save Dolinke so še vedno nizki

Slovenija 21. Okt 202216:19 0 komentarjev
Twitter/@ARSO_VODE

Naravni rezervat Zelenci je letošnja poletna suša spremenila do neprepoznavnosti: namesto kristalno čiste vode so bili Zelenci polni blata, mulja, pene in posušenih alg. Stanje pa se zahvaljujoč izdatnejšim padavinam nekoliko izboljšuje, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

Ko je ekipa N1 nazadnje obiskala Zelence, so bili zgolj še “senca samih sebe”: v naravnem rezervatu je bilo še komaj kaj vode, ostale so le motne luže. Območje izvira Save Dolinke je bilo polno blata, mulja, pene in posušenih alg.

Stanje v naravne rezervatu pa se izboljšuje, je Arso sporočil na svojem Twitter profilu. Izredno sušne razmere na tem območju so namreč omilile septembrske izdatnejše padavine na območju Vršiča in Kranjske Gore. Prejšnji mesec je tam padlo med 150 in 200 litri dežja na kvadratni meter.

Kljub omilitvi sušnih razmer pa so po navedbah Arsa aktualni pretoki Save Dolinke še vedno med najnižjimi zabeleženimi v tem letnem času. Da se količine podzemne vode v vodonosnikih obnovijo do običajnih hidroloških razmer, lahko traja več mesecev, so še dodali na agenciji.

Nekaj fotografij, kako je suša spremenila podobo Zelencev, si lahko ogledate v galeriji:

Zelenci prej in potem Zelenci prej in potem
PROFIMEDIA/N1
zelenci zelenci
PROFIMEDIA in Denis Sadiković/N1
zelenci suša zelenci suša
PROFIMEDIA in N1
zelenci zelenci
Srdjan Živulović/BOBO in N1
zelenci zelenci
Žiga Živulović jr./BOBO in N1
zelenci zelenci
Srdjan Živulović/BOBO in N1

“Raven vode na Zelencih se ves čas dviguje in niža, odvisna je namreč od padavin,” je dejal Metod Rogelj iz kranjske enote Zavoda za varstvo narave. “Enkrat so lahko Zelenci jezero, spet drugič – še posebej poleti – lahko gladina pade za meter ali celo meter in pol,” je razlagal za N1. Stanje, kakršnega je videl konec septembra, ga je kljub temu presenetilo. “V taki obliki jih še nisem videl,” je priznal. Meni, da gre za posledico novih ekstremov, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako so bili videti Zelenci, ko smo jih obiskali konec septembra:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!