Kaj se dogaja z Zelenci? Namesto smaragdnega jezera blato, pena in smrad (VIDEO)

Slovenija 28. Sep 202206:40 8 komentarjev

Gorenjski dragulj Zelenci, ki so znani po svoji kristalno čisti, smaragdno zeleni vodi, je le še senca samega sebe. V naravnem rezervatu je še komaj kaj vode, kar jo je ostalo, so le motne luže. Območje izvira Save Dolinke je polno blata, mulja, pene in posušenih alg, namesto svežega zraka se čuti oster vonj po gnilobi. Turisti, ki so pričakovali slikovite prizore, so razočarani, stroka pa opozarja, "da gre za škodo, ki smo jo povzročali desetletja in se zdaj kaže v obliki novih ekstremov podnebnih sprememb". Kdaj bodo Zelenci znova v barvah smaragda, bo odvisno od padavin. Neverjetne posnetke iz zraka si lahko ogledate v videoreportaži na vrhu tega članka.

“Tega nisva pričakovala. Je za šokantne prizore kriva poletna suša?” nas je ob obisku Zelencev vprašal par iz Irske. Tudi mlad par iz Belgije, ki je v Slovenijo prišel na 14-dnevne počitnice, začudenja ni mogel skriti: “Videti je kot degradirano območje. Da, razočarana sva.” Pričakovala sta namreč neokrnjeno naravo in kristalno čiste izvire, ki vrejo iz plasti jezerske krede, vodi pa dajejo slikovito smaragdno zeleno barvo.

zelenci suša
PROFIMEDIA in Denis Sadiković/N1

Zelenci imajo v normalnih razmerah stalno temperaturo od 5 do 6 stopinj Celzija in pozimi ne zamrznejo. Dno namreč prekriva porozna jezerska kreda, ki stalno prepušča podtalno vodo v obliki “vulkančkov”, kar je edinstven primer v Sloveniji. Leta 1992 so bili Zelenci z odlokom občine Jesenice razglašeni za naravni rezervat.

A gorenjski biser je le še senca samega sebe. Pravljične prizore so zamenjale rjave in motne luže, blato, mulj in pena, območje so prerasle alge, v zraku je čutiti oster vonj po gnilobi. Turisti z negativnimi komentarji ne skoparijo niti na spletu. Eden od uporabnikov je Zelence opisal kot “umazano jamo, ki jo je izkopal bager”, drugi je zapisal, da gre za “slabo vzdrževano in blatno laguno”.

“Raven vode na Zelencih se ves čas dviguje in niža, odvisna je namreč od padavin,” je dejal Metod Rogelj iz kranjske enote Zavoda za varstvo narave. “Enkrat so lahko Zelenci jezero, spet drugič – še posebej poleti – lahko gladina pade za meter ali celo meter in pol,” je razlagal. Sam si jih je nazadnje ogledal pred tremi tedni, ko je bila gladina vode precej nizka, ampak stanje, v kakršnem so zdaj, je tudi zanj res nenavadno. “V taki obliki jih še nisem videl,” je priznal. Meni, da gre za posledico novih ekstremov, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

Enako je opozoril tudi Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora. Dejal je, da je stanje Zelencev precej slabo že vse poletje, a dodal, da negativnih pripomb v turističnoinformacijskih centrih za zdaj niso zaznali. “Ljudje niti niso presenečeni, saj se je poletje začelo s posnetki in fotografijami presušenih rek po vsej Evropi. Turisti razmere na Zelencih dojemajo kot del globalnega problema, ki se je zdaj dotaknil tudi nas.”

Kako skrb vzbujajoče je stanje gorenjskega bisera, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

zelenci zelenci
Srdjan Živulović/BOBO in N1
zelenci zelenci
N1
zelenci zelenci
N1
zelenci zelenci
N1
zelenci zelenci
N1
zelenci zelenci
Denis Sadikovič/ N1
zelenci zelenci
N1
zelenci zelenci
Denis Sadikovič/ N1
zelenci zelenci
N1
zelenci zelenci
Srdjan Živulović/BOBO in N1
zelenci zelenci
N1
zelenci zelenci
Žiga Živulović jr./BOBO in N1

“Kljub dežju v minulih desetih dneh (več v članku: Letošnji september bo med najbolj namočenimi od začetka meritev) sta za skrb vzbujajoče stanje jezera in močvirnate okolice verjetno krivi ekstremna suša in vročina v poletnih mesecih. Voda, ki priteče iz okoliških gora, namreč najprej zapolni podzemne prostore, ki so pred Zelenci. Šele ko so ti polni, višek vode priteče do Zelencev, in to nekaj časa traja,” je dejal Rogelj. Kako dolgo bo trajalo, da bo naravni rezervat znova zasijal, Rogelj ne more napovedati, bodo “pa razmere podrobno spremljali”.

Zelenci niso le privlačna “fototočka” za vplivneže

Rogelj je opozoril, da je trenutno stanje na Zelencih skrb vzbujajoče. Živali in rastline so sicer na nihanje gladine vode navajene, a mnoge niso prilagojene ekstremnim razmeram. “Kadar je vode manj, je ta toplejša, alge se razraščajo, gotovo so prisotne tudi spremembe, ki jih ta trenutek niti še ne moremo opaziti.” To pa vpliva na celoten ekosistem, saj so vsi procesi med seboj prepleteni, je razlagal Rogelj. A kaj pravzaprav to pomeni?

zelenci suša
N1

“Sava Dolinka ima srečo, da ima na samem začetku Zelence. Ti namreč delujejo kot spužva, ki vsrkava vodo, ko jo je dovolj, in jo čez poletje ali suho zimo postopoma spušča.” Dodal je, da je prav to razlog, da Sava Dolinka dolvodno manjkrat presahne, ekosistemi tako lažje preživijo, kar pa je izjemnega pomena za takšne rečne sisteme.

Zelenci nudijo dom ranljivim živalskim vrstam, ki so uvrščene na rdeči seznam ogroženih živalskih vrst. Tu denimo živijo škrlatec (ptica), brkati netopir in živorodna kuščarica. Zaradi ogroženosti je na rdečem seznamu tudi mesojeda rastlina okroglolistna rosika, ki je zavarovana z uredbo o zavarovanih rastlinskih vrstah.

Stanja Zelencev čez noč ne more popraviti nihče. “Če vodo nekje odvzamemo in jo speljemo v Zelence, jo bo premalo drugod,” je dejal Rogelj. “Upam, da bomo kot družba lahko popravili škodo, ki smo jo povzročali desetletja in se zdaj kaže v podnebnih spremembah. Ali nam bo uspelo, je odvisno od vseh nas,” je sklenil Rogelj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje