Ali naj grem v službo z avtom, če imam letne gume?

Slovenija 22. Apr 202417:19 > 23. Apr 2024 05:09 6 komentarjev
Sneg
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Napovedana druga pošiljka spomladanskega snega in zimske razmere torkovega jutra v dilemo spravljajo predvsem tiste, ki so na avtih že namestili letne pnevmatike. Ali se lahko torej z letnimi pnevmatikami v teh razmerah odpravim na cesto? Odgovor na to vprašanje smo poiskali pri AMZS.

Današnji dan bo v znamenju druge pošiljke spomladanskega snega. Nad okoli 500 metrov bo zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega, krajevno tudi do 20 centimetrov. Ker bo večinoma snežilo pred prometno konico, bodo zjutraj krajevno slabše vozne razmere. Vremenoslovci so za prvo polovico torka zaradi snega za vso Slovenijo razglasili oranžno vremensko opozorilo, prav tako na Primorskem velja oranžno opozorilo zaradi burje.

Nova spomladanska pošiljka snega bo v nelagoden položaj spravila predvsem tiste, ki imajo na avtih že letne pnevmatike. Zakonsko dovoljen datum za menjavo iz zimskih v letne pnevmatike je namreč 15. marec, zato so mnogi to opravili že pred mesecem dni. Toda kot pravi zakon, je ob zimskih razmerah tudi zunaj tega obdobja (15. november – 15. marec) še vedno obvezna zimska oprema.

Z letnimi pnevmatikami nikar na zasneženo ali poledenelo cesto

Če so se vozniki odločili opraviti menjavo zimskih pnevmatik z letnimi že okoli 15. marca, se morajo v tem prehodnem času ravnati po morebitnih trenutnih poslabšanih voznih razmerah.

“Z letnimi pnevmatikami se na zasneženo ali poledenelo cesto nikakor ne odpravimo,” svetujejo na AMZS.

Tisti torej, ki imajo na avtu letne pnevmatike in imajo možnost dela od doma, naj torej ostanejo doma. Ali pa naj se v službo odpravijo z javnim prevozom oziroma z drugim varnejšim prevozom. K posebni previdnosti na cesti je zaradi vremenske napovedi danes pozval tudi Dars.

Kdaj so zimske razmere in kaj je zimska oprema

Za zimske razmere se šteje, kadar se sneg ob sneženju oprijemlje cestišča oziroma kadar je cestišče zasneženo ali poledenelo.

Zimska oprema so zimske pnevmatike na vseh kolesih ali letne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Vse pnevmatike morajo imeti najmanj 3 milimetre profila.

Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled), pojasnjujejo na prometno-informacijskem centru.

Kakšna je globa, če po snegu vozite brez zimske opreme

V Sloveniji se voznika, ki na vozilu nima ustrezne zimske opreme, po zakonu kaznuje z globo 40 evrov. Če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, se voznika kaznuje z globo 500 evrov in petimi kazenskimi točkami. Kazen v višini 200 evrov lahko voznika doleti tudi, če zasneženega vozila pred začetkom vožnje ne očisti. Če pa voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, je globa 300 evrov. V primeru pravnih oseb je globa za voznika 1.000 evrov, za odgovorno osebo pa 120 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje