Koalicija si je zrušila zakon o nalezljivih boleznih

N1 video 15. Jul 202112:30 > 23:20 8 komentarjev
Janez Janša v državnem zboru
Žiga Živulović jr./BOBO

Na današnji seji državnega zbora je prišlo do preobrata. Koalicija se je namreč pridružila opoziciji pri glasovanju proti zakonu o nalezljivih boleznih, pri zakonu o demografskem skladu, ki je bil še do včeraj eden vladnih paradnih konjev, pa je izglasovala preložitev odločanja. Opozicija je ocenila, da se je vlada omenjenih manevrov poslužila zaradi pomanjkanja glasov.

Po hudih udarcih, ki jih je vlada doživela na referendumu o zakonu o vodah, z vetom državnega sveta na zakon o nalezljivih boleznih in neizvolitvijo Janeza Kranjca za ustavnega sodnika, si koalicija očitno ne želi še več porazov.

Tako se je odločila, da bo sama zrušila zakon o nalezljivih boleznih. Proti zakonu je glasovalo 78 poslancev, za je bil zgolj eden. Drugi manever, ki se ga je poslužila koalicija, pa je bil preložitev glasovanja o zakonu o demografskem skladu, ki je sicer eden osrednjih zakonov koalicijske pogodbe. Za preložitev je glasovalo 47 poslancev SDS, NSi, SMC, SNS, DeSUS in predstavniki narodnih skupnosti, opozicijski poslanci so bili proti ali pa so se pri glasovanju vzdržali.

Padec zakona o nalezljivih boleznih je že na popoldanski novinarski konferenci napovedal premier Janez Janša. S tem sicer po njegovih besedah ne bodo pravočasno uveljavili odločitve ustavnega sodišča, a obstaja za zdaj dovolj inštrumentov za učinkovito spopadanje z epidemijo. S padcem zakona želijo razbremeniti vroče politično ozračje, s čimer bi po Janševih navedbah lahko odločilno prispevali k zaustavitvi epidemije.

“Če ga sprejmemo, bo očitno prišlo do vložitve ustavne presoje in do zbiranja podpisov za referendum. Potem zakon itak ne bo stopil v veljavo. Brezpredmetno je, da se zdaj ukvarjamo z nečim, česar do jeseni, ko bi zakon mogoče rabili, ne bo,” je povedal Janša. Ob tem je napovedal, da bodo pregledali pomisleke, ki so se o zakonu pojavili,  in nato v parlamentarno proceduro vložili novo različico.

Vladajoči si ne želijo, da bi se razprava o zakonu o nalezljivih boleznih povezala z nasprotovanjem cepljenju, je poudaril premier. “V tem trenutku je ključna prioriteta Slovenija doseči zadostno precepljenost,” je dodal.

Omenjeno odločitev  je kot korak v pravo smer ocenil predsednik NSi Matej Tonin. “Stvari so se absolutno pregrele. Bolje je narediti kakšen korak nazaj, da bomo jutri lahko naredili dva koraka naprej,” je dejal. Napovedal je, da bo v prihodnje v razpravo vključena tudi širša javnost.

Proti zakonu je glasovala tudi zunajkoalicijska partnerica SNS, kar je prvak stranke Zmago Jelinčič na Twitterju napovedal že pred novinarsko konferenco predsednikov koalicijskih strank.  Zapis je podkrepil s fotografijo nasmejanih poslancev SNS.

Po izglasovanem vetu bi koalicija potrebovala 46 glasov

Po ocenah opozicije se je koalicija k omenjeni “telovadbi” zatekla zato, ker za sprejem obeh zakonov ni imela zagotovljenih dovolj poslanskih glasov. Po izglasovanem vetu državnega sveta na zakon o nalezljivih boleznih bi vladajoči za njegovo ponovno potrditev potrebovali 46 glasov. A je bilo mogoče slišati, da bi mu poleg opozicijskih LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezanih poslancev podporo odrekla tudi večina poslancev Desusa.

Tudi v poslanski skupini SMC so se v preteklih dneh pojavljala razmišljanja, ali je smiselno podpreti zakon, ki v javnosti vzbuja tako široko nasprotovanje. Poslanci so namreč prejeli več tisoč elektronskih sporočil, v katerih so jih ljudje pozvali, naj zakona ne podprejo. Gre za nekaj različic enega besedila, ki so bile poslane z množice naslovov. Poslanci so bili v preteklih dneh deležni celo napadov pred poslopjem parlamenta, tudi danes pa je na Trgu republike potekal protest.

V vladnih vrstah so kot razlog, da so glasovali proti zakonu o nalezljivih boleznih, okrivili ljudi, ki da ne razumejo njegove vsebine. Ob tem so dodali, da bi se tudi s tem zakonom manipuliralo.

Vladni zakon o davku na dodano vrednost je na glasovanju prejel 45 glasov za in 45 glasov proti. Zanimivo je, da so ga podprli poslanci konstruktivnoopozicijske Desus, poslanci SNS, ki imajo z vlado podpisan dogovor o sodelovanju, pa so glasovali proti njemu.

Zakon o demografskem skladu prestavljen

Koalicija je, tako kot smo na N1 prvi poročali, predlagala tudi preložitev glasovanja o demografskem skladu na eno prihodnjih sej.  Opozicija je temu nasprotovala. A ne zato, ker bi se z zakonom strinjala – ocenjevala ga je kot skrajno škodljivega -, temveč zato, ker je želela, da se jasno pokaže, kdo ga podpira in kdo ne.

“Ne želimo, da se ta pomembna odločitev sprejema v politično tako pregretem ozračju,” pa  je predlog koalicije o preložitvi glasovanja na popoldanski novinarski konferenci pojasnil Janša. Poskusi za iskanje zakonske rešitve za ureditev financiranja prihodnjih pokojnin so stali več kot desetletje, je spomnil. “Če bo ta priložnost zapravljena, ne verjamemo, da bo v kratkem času še kakšna,” je dodal premier.

Tudi Tonin se je strinjal, da se glasovanje prestavi na eno od prihodnjih sej, ko bodo strasti bolj umirjene. “V trenutku, ko vlada politična histerija, bi bili lahko narejeni napačni politični zaključki,” je dejal.

Opozicija: Koalicija za sprejetje zakona o demografskem skladu nima dovolj glasov

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pa je ocenil, da se je koalicija za preložitev glasovanja odločila, ker za sprejem zakona ni imela zagotovljenih dovolj glasov. Po njegovem mnenju so predčasne volitve edina možnost, da se povrne zaupanje ljudi v politiko.

Demografski sklad je bil do včeraj prioriteta vladajočih, je izpostavila vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga. Ob tem je ocenila, da si koalicija z umikom kupuje glasove za petkovo glasovanje o imenovanju ministra za digitalizacijo.

Po ocenah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana pa ima umik tudi eno dobro lastnost: zakon bi namreč lahko  ostal trajno v predalu. “Koalicija se je ustrašila stanja po nedeljskem referendumu o zakonu o vodah,” pa je ocenil koordinator Levice Luka Mesec. 

Da bi zakon ostal v predalu, si želijo tudi v SAB. “Še včeraj ste nas dve uri prepričevali, kako je ta zakon dober in kako se bo Slovenija sesula, če ga ne sprejmemo,” je koaliciji očitala predsednica SAB Alenka Bratušek.

Zapletalo se je pri podpori Desusovih poslancev

Zakon o demografskem skladu je sicer imel nekoliko več možnosti za sprejem kot zakon o nalezljivih boleznih. Poleg koalicije so podporo temu projektu napovedali tudi poslanci SNS in Desusa, a je pri glasovanju slednjih ostalo nekaj negotovosti. Predsednik Desusa  Ljubo Jasnič je namreč poslance svoje stranke  pred dnevi opozoril, da predlagani zakon ni to, za kar se  stranka upokojencev zavzema. Napovedal je tudi, da bo, če bodo poslanci Desusa zakon o demografskem skladu podprli, sklical organe stranke, kar so nekateri razumeli celo kot grožnjo, da bi se znova odprlo vprašanje njihove izključitve iz stranke.

Če bi bil zakon o demografskem skladu danes sprejet, bi ga zagotovo doletel referendum; to so napovedali tako v opozicijskih strankah kot v sindikalnih centralah. Referendum o demografskem skladu bi bil sicer na prvi pogled za volilce  manj privlačen kot referendum o zakonu o vodah, a ne gre spregledati, da imajo sindikati precejšnjo mobilizacijsko moč. V kampanji naj bi izpostavljali predvsem, da predstavlja zakon resno nevarnost za razprodajo državnega premoženja.

Koalicija pričakuje izvolitev ministra za digitalno preobrazbo

Na današnjem kolegiju predsednika DZ Igorja Zorčiča so potrdili, da bo na jutrišnji izredni seji glasovanje o kandidatu za ministra za digitalno preobrazbo Marku Borisu Andrijaniču. Iz tega je mogoče sklepati, da se vladajočim za njegovo izvolitev obeta dovolj glasov. Pred današnjo tiskovno konferenco predsednikov treh koalicijskih strank so Janša, Tonin in Zdravko Počivalšek podpisali aneks h koalicijski pogodbi, s katerim so vanjo vnesli dogovor, da v vladne vrste sodi tudi minister brez listnice, pristojen za digitalno preobrazbo.

Tudi pri Andrijaniču bodo jeziček na tehtnici poslanci Desusa. Robert Polnar je v sredo že razkril, da bo glasoval proti njemu, ostali poslanci Desusa pa naj bi  napovedovali, da se bodo pri glasovanju vzdržali. A se je slika očitno čez noč spremenila. Po neuradnih informacijah naj bi poslanci Desusa jutri zagotovili dovolj glasov za izvolitev ministra.

Na vprašanje o možnostih za izvolitev Andrijaniča je Janša odgovoril, da minister za digitalno preobrazbo sicer ni obvezen, bo pa ta nedvomno pomemben. “Gre za vprašanje, ali je opozicija sposobna racionalnega premisleka in razumevanja razlogov, zaradi katerih predlagamo Andrijaniča,” je dejal Janša. Po mnenju Tonina pa bo glasovanje pokazalo, ali opozicija svoje lastne politične interese postavlja pred interese Slovenije.

Opozicijske vrste je prilagajanje poslancev Desusa ponovno razburilo. Kot pravijo, se prav pri glasovanju o kandidatih za ministre najbolj jasno pokaže, ali sodi stranka v koalicijo ali v opozicijo. Ministre namreč predlaga premier in jih praviloma izvolijo poslanci vladnih strank. Po navedbah v levosredinskih strankah bodo torej poslanci Desusa, če bodo podprli Andrijaniča, jasno pokazali, da so del koalicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje