Zunanje ministrstvo zagotavlja: izplačila diplomatom v tujini se ne bodo znižala

Slovenija 17. Nov 202321:02 0 komentarjev
Posvet slovenske diplomacije
Posvet slovenske diplomacije (Foto: N1)

Diplomatom, napotenim v tujino, se z januarsko uveljavitvijo zakona o čezmejnem izvajanju storitev neto izplačila ne bodo znižala, zagotavljajo na zunanjem ministrstvu. Kot pravijo, bodo namreč višji socialni prispevki bremenili delodajalca. Kje bodo dobili denar, niso navedli.

Parlamentarni odbor za finance bo na sobotni seji obravnaval tudi predlog zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025. Koalicijske poslanske skupine so nanj vložile več amandmajev, s katerimi je na četrtkovi seji soglašala vlada. Med drugim predlagajo črtanje 80. člena, s katerim je nameravala vlada prvotno preprečiti, da bi se zaradi sprememb zakona o čezmejnem izvajanju storitev s 1. januarjem znižale neto plače v tujino napotenih javnih uslužbencev.

Po tem členu bi se namreč za javne uslužbence, ki so poslani na delo v tujino, tudi prihodnje leto kot osnova za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje štela (nižja) plača, ki bi jo prejeli za enako delo v Sloveniji, medtem ko se bodo za druge delavce prispevki obračunali od njihovih dejanskih bruto plač v tujini.

Na načrtovano izjemo za javne uslužbence so se ostro odzvali gospodarstveniki, ki so opozarjali na neenako obravnavo delavcev v zasebnem in javnem sektorju. Prav tako je vrsto pomislekov na 80. člen proračunskega zakona navedla parlamentarna zakonodajno-pravna služba. Med drugim je izpostavila, da je treba predlagano ureditev ponovno preveriti z vidika ustavno določenega načela enakosti. Prav pripombe zakonodajno-pravne službe so koalicijski poslanci navedli kot razlog, da z amandmajem predlagajo črtanje omenjenega člena.

Finančni minister Klemen Boštjančič je po četrtkovi seji vlade dejal, da se ponovno izenačuje položaj zasebnih in javnih uslužbencev, k reševanju položaja v tujino napotenih javnih uslužbencev pa da bodo družno pristopili zunanje, obrambno in finančno ministrstvo ter ministrstvo za javno upravo. Da bodo našli rešitev, je po naših informacijah Boštjančič zagotovil tudi na seji vlade, zunanja ministrica Tanja Fajon pa je v to podvomila. Med napotenimi javnimi uslužbenci, ki bi se jim zaradi zakona o čezmejnem izvajanju storitev s 1. januarjem občutno znižala neto izplačila, je sicer največ diplomatov, ki jih v tujino pošilja zunanje ministrstvo, in pripadnikov Slovenske vojske, ki sodelujejo v mednarodnih misijah in operacijah.

Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Sodeč po današnjih navedbah ministrstva za zunanje in evropske zadeve, pa so rešitev vsaj za plače v tujino napotenih diplomatov našli. “V primeru uveljavitve zakona o čezmejnem izvajanju storitev bodo socialni prispevki v breme delodajalca in ne bodo vplivali na višino izplačila plače,” so poudarili na zunanjem ministrstvu. Zagotovili so torej, da se neto izplačila njihovim zaposlenim, ki so napoteni na delo v slovenska diplomatska predstavništva in konzulate v tujini, ne bodo znižala, kje bodo našli denar za bistveno višje stroške delodajalca, pa niso navedli. Zaman pa smo danes čakali na sicer obljubljene odgovore ministrstva za finance na vprašanja o tem, kakšen dogovor je bil dosežen glede plač v tujino napotenih javnih uslužbencev in kaj bo ta pomenil za proračun.

Kot smo poročali pred meseci, je ministrstvo za zunanje zadeve očitno spregledalo, kaj prinaša marca letos sprejeti zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki ga je ministrstvo za delo v medresorsko usklajevanje poslalo že sredi lanskega decembra. Na naše vprašanje o posledicah tega zakona za plače diplomatov je namreč zunanje ministrstvo julija odgovorilo, da njihovi uslužbenci v tujini prejemajo plačo na podlagi uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini, ki izrecno določa, da je podlaga za obračun prispevkov, davkov in drugih dajatev plača, ki bi jo uslužbenec prejemal, če bi opravljal delo v Sloveniji.

Na ministrstvu za delo, kjer so pridobili tudi mnenje vladne zakonodajne službe, se z razlago zunanjega ministrstva niso strinjali. “Uredba ne more biti nad zakonom,” so poudarili. Med diplomati je završalo. Slišati je bilo mogoče celo napovedi, da se bodo v primeru nižjih neto izplačil predčasno vrnili iz tujine oziroma se tja ne bodo odpravili. Če se bo uveljavila rešitev, ki so jo po navedbah zunanjega ministrstva dorekli sedaj, in se torej neto izplačila njihovim zaposlenim v tujini ne bodo znižala, pa zmanjšanja zanimanja diplomatov za zunanjo službo nikakor ne gre pričakovati. Nasprotno: s plačevanjem višjih prispevkov bodo namreč upravičeni do višjih pokojnin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!