Razburjenje med diplomati: grozijo celo, da v tujino ne bodo odšli

Slovenija 01. Avg 202306:00 21 komentarjev
Mladika
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO)

Diplomati so razburjeni. Po spremembi zakonodaje, ki jo je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve očitno spregledalo, se jim namreč s 1. januarjem za delo v tujini obetajo nižja neto izplačila. Če se bo to res zgodilo, se v tujino ne bomo odpravili, napovedujejo nekateri diplomati, ki naj bi v kratkem odšli na diplomatska in konzularna predstavništva. V takšnem primeru se bomo predčasno vrnili v domovino, pravijo nekateri, ki so že v tujini. Kako se bo zunanje ministrstvo izvilo iz zagate?

Ministrstva imajo v sedanjem mandatu očitno večkrat težave s poznavanjem dokumentov, ki jih potrjujeta vlada oziroma državni zbor. Tako je več ministrov priznalo, da so mnenje, ki ga je o ustavni skladnosti zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti pripravilo notranje ministrstvo, podprli, ker niso vedeli, o čem glasujejo. Kot kaže, pa je zunanje ministrstvo spregledalo tudi, kaj prinaša zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki ga je državni zbor sprejel konec marca, ministrstvo za delo pa ga je v medresorsko usklajevanje poslalo že sredi lanskega decembra. Na zunanjem ministrstvu tedaj nanj niso imeli pripomb, pred dnevi pa naj bi le ugotovili, da bodo spremembe pomembno vplivale na plače njihovih uslužbencev, ki so napoteni v tujino.

Kot smo poročali, je z zakonom o čezmejnem izvajanju storitev črtan drugi odstavek 144. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Zpiz). Ta je omogočal, da so se prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri nekaterih delavcih, napotenih v tujino, plačevali od bruto plače, ki bi jo prejemali za enako delo v Sloveniji. Od 1. januarja 2024 pa se bodo ti prispevki plačevali od bruto plače, ki jo delavci v tujini dejansko prejmejo.

To bo veljalo tudi za javne uslužbence in torej tudi za diplomate. Ker je njihova bruto plača v tujini bistveno višja kot njihova bruto plača v domovini, naj bi ob plačilu prispevkov iz dejanske plače v tujini prejeli precej nižje neto izplačilo kot doslej. To pa v diplomatskih krogih povzroča precejšnje razburjenje. Po besedah več naših virov nekateri diplomati, ki naj bi v kratkem odšli v tujino, napovedujejo, da bodo “prenehali pakirati kovčke”, tisti, ki so že v tujini, pa govorijo o predčasni vrnitvi domov. Ob tem poudarjajo, da so že sedaj plače slovenskih diplomatov v tujini nižje od plač diplomatov iz večine držav EU in da se jim v zunanji službi ne bo več izplačalo delati.

Da so na zunanjem ministrstvu spregledali, kaj prinaša črtanje drugega odstavka 144. člena Zpiza, kaže tudi njihov odgovor na naše vprašanje, kaj bo ta sprememba pomenila za plače diplomatov. Odgovorili so namreč, da uslužbenci zunanjega ministrstva, ki so napoteni na delo na slovenska diplomatska predstavništva in konzulate v tujini, prejemajo plače na podlagi uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev v tujini, ki določa, da je podlaga za obračun prispevkov, davkov in drugih dajatev plača, ki bi jo uslužbenec prejemal, če bi opravljal delo v Sloveniji.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so takšno tolmačenje označili kot napačno – pri tem so pridobili tudi mnenje službe vlade za zakonodajo. “Uredba ne more biti nad zakonom. Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bodo za vse zaposlene, ki so napoteni v tujino, obračunani enako, torej od dejanskih bruto plač. Diplomati niso izjema,” je za N1 dejal državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan.

Z razlago ministrstva za delo se strinjajo tudi na ministrstvu za javno upravo, kjer so poudarili, da bo treba omenjeno uredbo (in tudi uredbo o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami) uskladiti s spremenjeno zakonodajo. “Zaradi višje osnove za plačilo prispevkov bo strošek delodajalca za plačilo prispevkov višji. Hkrati pa bodo višji tudi prispevki javnega uslužbenca, kar bo imelo za posledico nižje neto izplačilo plače,” so navedli.

Posvet slovenske diplomacije
Posvet slovenske diplomacije/N1

Po besedah naših virov naj bi si zunanje ministrstvo zdaj prizadevalo najti rešitev, da se neto izplačilo plač njihovim uslužbencem, ki so napoteni v tujino, vendarle ne bi znižalo. V sindikatu slovenskih diplomatov upajo, da bo ministrstvu takšno rešitev uspelo najti, pravi predsednik sindikata Stanislav Sikošek. Poznavalci sicer navajajo različne rešitve: da se v zakonu določi izjema za diplomate, da se njihove bruto plače toliko dvignejo, da ostanejo neto izplačila nespremenjena …

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve si po naših informacijah že nekaj časa in nepovezano s črtanjem dela 144. člena Zpiza prizadeva za spremembo metodologije izračunavanja plač in ostalih pravic javnih uslužbencev, napotenih v tujino. Podlaga za indekse za izračunavanje njihovih plač so sedaj indeksi življenjskih stroškov, ki jih objavlja OZN. Kakšno spremembo predlagajo in kaj konkretno bi ta prinesla, na zunanjem ministrstvu ne želijo razkriti – sklicujejo se, da je predlog v medresorskem usklajevanju.

Po besedah naših virov pa je bila v začetku letošnjega leta oblikovana delovna skupina, ki naj bi se dogovorila za nov indeks izračunavanja plač javnim uslužbencem v tujini. V medresorsko usklajevanje sta poleg zunanjega ministrstva vključeni še ministrstvi za javno upravo in finance. Kot pravijo naši sogovorniki, pa naj bi bilo ministrstvo za javno upravo v tej zgodbi le “poštar” – kot predlagatelj uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini naj bi v proceduro vložilo to, kar se bosta dogovorili ostali dve ministrstvi.

Zunanje ministrstvo in finančno ministrstvo pa po navedbah naših virov vztrajata vsako na svojem bregu: prvo skuša na vsak način uveljaviti svoj predlog, ki je za diplomate precej bolj ugoden od sedanje ureditve, ministrstvo za finance ima drugačne poglede in od njih ne odstopa. To je mogoče razbrati tudi iz odgovora finančnega ministrstva na naša vprašanja. O vsebini predlaganih sprememb sicer niso želeli govoriti in so nas napotili na zunanje ministrstvo, so pa poudarili, da “ministrstvo za finance kot skrbnik javnih financ nasprotuje nesistemskim, trajnim dvigom javnofinančnih odhodkov”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje