10 zanimivosti o hrvaških otokih, zaradi katerih jih boste takoj želeli obiskati

Potovanja 14. Jul 202317:42 1 komentar
Krapanj
PROFIMEDIA

Hrvaška se ponaša z 78 otoki, 524 otočki in čermi, njen arhipelag pa je drugi največji v Sredozemlju. Kar 69,5 odstotka hrvaške obale predstavljajo otoki. Skrivajo ogromno skrivnosti – o nekaterih, ki so jih že odkrili, si lahko preberete v nadaljevanju.

Hrvaški portal punkufer.hr je zbral deset zanimivosti o najbolj znanih, pa tudi manj obljudenih hrvaških otokih.

Najbolj poseljen Krapanj

Od vseh naseljenih otokov na Jadranu je Krapanj najnižji, njegova najvišja nadmorska višina je namreč le 1,25 metra. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil z več kot 1.500 prebivalci najgosteje poseljen otok na Jadranu. Krapanj se ponaša z večstoletno tradicijo gojenja gob in ribištva.

Krapanj
PROFIMEDIA

Središče sveta na Ravi

Med otokoma Iž in Dugi otok med Iškim in Ravskim kanalom leži otok Rava, ki ima izjemno razčlenjeno obalo s kar 15 zalivi na 15 kilometrih obale. Zanimivo je tudi, da boste na Ravi našli oznako središča sveta, na osrednjem lokalnem trgu Kolešće se namreč nahaja t. i. “centar svita”.

Bavljenac v obliki prstnega odtisa

Bavljenac je nenaseljen otoček, ki se razprostira na 0,14 kvadratnega kilometra v Jadranskem morju v šibeniškem arhipelagu. Iz zraka pa je, zanimivo, videti kot prstni odtis. Papilarne črte na tem velikanskem odtisu so pravzaprav ovalni kamniti zidovi, ki so jih prebivalci sosednjega otoka Kaprije zgradili v 19. stoletju za kmetijske namene.

Tako imenovani suhi zid so zgradili za razdelitev parcel, ograjo zemljišča in zaščito pridelkov pred vetrom.

Hrvaški otok Bavljenac
TZ Šibenik

Vulkanski Brusnik

Okrog 21 kilometrov od Komiže se nahaja Brusnik, majhen vulkanski otok, ki predstavlja geološko bogastvo Dalmacije. Med večino dalmatinskih obal in otokov, ki so skoraj brez izjeme iz apnenca, zato Brusnik precej izstopa. Ta otoček je bil v preteklosti zelo pomemben za ribiče. Tik okoli njega so lovili ribe, tam so bili bazeni z jastogi, služil pa jim je tudi kot zavetje.

Na Brusniku uspevajo kapre in domujejo razne vodne ptice, zajci, pa tudi endemična podvrsta kuščarjev brusniški martinček. Osupljiva je tudi plaža s temnimi kamenčki vulkanskega izvora.

Dolgi, a ne najdaljši Dugi otok

Med lepotami Dugega otoka izstopa mirni zaliv Brbinjščica, ki ga obdajajo mogočne skale in jame ter velja za eno najvarnejših sidrišč proti odprtemu morju na otoku. Zaradi odkritja okamnelih dinozavrovih kosti in sedimentnih kamnin s številnimi fosili Brbinjščico imenujejo tudi Jurski park Dugega otoka, prav zaradi svoje geomorfološke raznolikosti pa zaliv privablja tudi potapljače.

Fosil dinozavra na skalnatih grebenih je leta 2011 opazil naravoslovec Donat Petricioli, nadaljnje raziskave pa so pokazale, da je star okoli 100 milijonov let, piše spletni portal punkufer.hr.

Telašćica
Telašćica (Vir: PROFIMEDIA)

Otok Gaz v obliki ribe

Ali veste, kako izgleda logotip Nacionalnega parka Brioni? Majhna riba na modri podlagi ni le preprost simbol morskega življenja in naravne lepote. Navdih za logotip je prišel z enega od otokov Brionskega arhipelaga, imenovanega Gaz, katerega obala je dolga nekaj več kot kilometer.

Iz ptičje perspektive ima otoček obliko ribe, če pa se ga odločite pobližje pogledati iz zraka, boste opazili tudi nenavadno zgradbo. Gre za ostanke večjega stanovanjskega objekta z vodno cisterno, obdano z ostanki do štirih metrov visokega suhega zidu.

Otok življenja

Zaradi ugodnih razmer je Malostonski zaliv že od antičnih časov idealen kraj za gojenje školjk. V tem prehodu v južni Dalmaciji med polotokoma Klek in Pelješac se nahaja slikoviti Otok življenja, ki ga domačini imenujejo tudi Govan ali Govanj. Na otoku je bilo nekoč skladišče za ladje, letovišče za otroke, nekateri objekti pa so bili prilagojeni raziskovalnemu in znanstvenemu delu Inštituta za raziskovanje mora iz Splita.

Najvišji Brač

Če obiščete otok Brač, se vsekakor odpravite na njegov najvišji vrh, Vidovico na Vidovi gori, ki se ponaša z enim najlepših razglednih točk na Jadranu. Vidova gora se dviga na okoli 780 metrov nadmorske višine, zaradi česar je Brač najvišji hrvaški otok.

Na Braču se nahaja tudi hrvaški samostan Puščava Blaca, kamor so se hrvaški vojaki zatekli pred osmansko vojsko.

Puščava Blaca
PROFIMEDIA

Otok, katerega kamenje je v Hagiji Sofiji in Beli hiši

Otok Vrnik, ki se nahaja ob vzhodni obali Korčule, je eden od dvajsetih otokov arhipelaga. Na otoku se nahaja najbolj znan korčulski kamnolom, iz katerega so pridobivali visokokakovosten apnenec in ga izvažali v svet. Iz njega so delno zgradili Hagijo Sofijo v Carigradu, Belo hišo v Washingtonu in znamenito dubrovniško ulico Stradun.

Vrnik
PROFIMEDIA

Modra špilja na otoku Biševo

Če se spomnite na otok Biševo, bo prva asociacija nanj Modra špilja v središču dalmatinskega arhipelaga. Modra špilja se nahaja v zalivu Balun in velja za enega najbolj znanih in najlepših naravnih spomenikov na Jadranu. Vsekakor se splača zapeljati s čolnom na vesla skozi 1,5 metra ozek in 2,4 metra visok prehod na vzhodni strani otoka in uživati ​​v njegovi osupljivi modrini, piše punkufer.hr.

Modra špilja
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje