25 let od trenutka, ki je Nataschi Kampusch spremenil življenje

Svet 02. Mar 202308:00 > 04. Mar 2023 07:04
Natascha Kampusch
Profimedia

Za Natascho Kampusch in njeno družino se je življenje spremenilo v veliko moro, ko je imela deklica komaj deset let. 2. marca 1998 jo je namreč na poti v šolo ugrabil Wolfgang Priklopil. Zaprl jo je v šest kvadratnih metrov veliko sobo v kleti svoje hiše in zavaroval z betonskimi vrati, Kampusch pa je bila tam zaprta dobrih osem let. Ugrabitelju je pobegnila 24. avgusta 2006, Priklopil pa je kmalu po njenem pobegu storil samomor.

Grozljive podrobnosti o večletnem ujetništvu mlade Dunajčanke Natasche Kampusch so pred več kot desetletjem pretresle mednarodno javnost.

Natascha Kampusch neposredno po pobegu ni želela veliko govoriti o svojem ugrabitelju, nekaj let pozneje pa je o osemletnem ujetništvu v kleti napisala knjigo 3.096 dni, po kateri so posneli film, ki je še bolj kot knjiga prikazal, kakšna zver je bil njen ugrabitelj. Malo Natascho je pretepal, posiljeval in stradal. Igra jo britanska igralka Antonia Campbell-Hughes, Priklopila pa Danec Thure Lindhardt. Film je režirala Sherry Hormann.

Natascha je za Bild povedala, da se je v filmu resda prepoznala, a da ne glede na to film ni zajel celotne resnice. “Da, prepoznala sem se, čeprav je resnica še precej hujša. Vendar vsega niso mogli prikazati, saj to ni grozljivka. Ljudje, ki so posneli film, niso bili tam, toda na koncu so se zelo približali temu, kar sem doživela. To zagotovo prebuja čustva in spomine.”

Priklopil je imel deklico pol leta ves čas zaprto v skriti sobici v kleti, potem pa ji je dovolil čez dan hoditi po hiši, včasih tudi po vrtu. Ugotovil je, da je lahko njegova sužnja tudi za gospodinjska opravila.

Po pobegu je takrat 18-letnica razkrila podrobnosti svojega življenja z ugrabiteljem: “Bil je del mojega življenja, zato na neki način za njim žalujem.” Po njenem mnenju je bil Priklopil volk samotar. S 44-letnim inženirjem elektrotehnike sta vedno zajtrkovala skupaj. Njen vsakdan je bil sicer sestavljen iz gospodinjskih opravil, branja, gledanja televizije, pogovorov in kuhanja.

Po poročilih policije je bil eden od Priklopilovih motivov za ugrabitev njegovo občudovanje Adolfa Hitlerja. Želel je, da bi se počutila kot žrtev nacistov. Natascha je po pobegu dejala: “Dal mi je malo hrane, malo oblačil, poniževal me je, pustil mi je opravljati težka dela in mi obril glavo. Občudoval je Adolfa Hitlerja in hotel, da se počutim kot nacistična žrtev.”

Kje je zdaj Natascha Kampusch?

Natascha Kampusch
Profimedia

Natascha Kampusch se danes uveljavlja kot avtorica, televizijska voditeljica in aktivistka. Napisala je tri knjige o svojem času v ujetništvu, čeprav najprej ni rada govorila o svojih izkušnjah, ter knjigo o internetnih napadih in kako se jih ubraniti.

Njen prvenec, že omenjeno delo 3.096 dni, je izšel tudi v slovenščini. Njena druga knjiga, 10 let svobode, je bila objavljena avgusta 2016, kar je sovpadalo z 10. obletnico njenega pobega. Leta 2019 je izdala knjigo Cyberneider: Diskriminierung im Internet, lani pa je v sodelovanju z Judith Schneiberg izdala še knjigo Izkazovanje moči: strategije obvladovanja za življenje z močno voljo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.