77 let od druge ameriške atomske bombe: v Nagasakiju spominska slovesnost

Svet 09. Avg 202207:37 > 10:06 0 komentarjev
Atomska bomba na Nagasaki
PROFIMEDIA

Danes mineva 77 let, odkar so Združene države Amerike nad japonskim mestom Nagasaki odvrgle atomsko bombo. Obletnico bodo v mestu ovekovečili s tradicionalno spominsko slovesnostjo. Le tri dni pred tem smo obeležili že obletnico napada na 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo.

Tri dni po Hirošimi bodo na grozovitost atomske bombe opozorili še v japonskem Nagasakiju. Druga in doslej zadnja uporaba jedrskega orožja v vojni je pred 77 leti takoj terjala okoli 40.000 življenj, skupno pa naj bi jih posledice zahtevale 70.000. V Nagasakiju bo danes potekala tradicionalna spominska slovesnost.

9. avgusta 1945 je nad Nagasakijem eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Tri dni prej so ZDA na 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo odvrgle atomsko bombo iz obogatenega urana, imenovano Little Boy ali Deček. Šest dni po napadu na Nagasaki, 15. avgusta 1945, je Japonska razglasila kapitulacijo, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi na azijsko-tihomorskem območju.

Spomeniški muzej Nagasaki
PROFIMEDIA

Zaradi posledic obeh bomb je po ocenah do decembra 1945 umrlo skupaj več kot 200.000 ljudi. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja ljudje obolevajo in umirajo še danes. ZDA medtem ostajajo edina država, ki je v vojni uporabila jedrsko orožje.

Spominske slovesnosti v Hirošimi se je v soboto prvič udeležil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Zaradi vojne v Ukrajini ter napetosti na Korejskem polotoku in Bližnjem vzhodu je opozoril na nevarnost jedrskega spopada. Pozval je k uničenju zalog jedrskega orožja in zavezanosti miru.

Prizadevanja za svetovno jedrsko razorožitev so težavna, je ob današnji obletnici, dejal japonski premier Fumio Kišida in pozval, naj se takšna tragedija nikoli ne ponovi. Župan mesta Tomihisa Taue pa je opozoril, da jedrsko orožje po ruski invaziji na Ukrajino predstavlja “resnično in aktualno grožnjo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!