96-letno nekdanjo uslužbenko taborišča izpustili na prostost

Svet 05. Okt 202114:48 > 15:25 0 komentarjev
Sodišče
PROFIMEDIA

Nekdanjo tajnico nacističnega koncentracijskega taborišča, 96-letno Irmgard Furchner, ki so jo po dramatičnem poskusu bega tik pred začetkom sojenja pred dnevi priprli, so danes izpustili iz pripora. Kot je sporočilo sodišče, bo lahko Furchner na naslednjo obravnavo počakala na prostosti.

Sodišče je po besedah tiskovne predstavnice sodišča Frederike Milhoffer razveljavilo zaporni nalog in 96-letnico izpustilo iz pripora pod pogojem določenih previdnostnih ukrepov, več podrobnosti pa ni navedla. Sojenje se bo nadaljevalo 19. oktobra, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Furchner je minuli četrtek zapustila dom upokojencev v Hamburgu in se s taksijem odpeljala do postaje podzemne železnice, a se nato ni pojavila na sodišču v mestu Itzehoe v Nemčiji. Namesto tega je sodišču napisala pismo, da se ne bo udeležila sojenja. Le nekaj ur po pobegu pa jo je policija izsledila in pridržala.

Taborišče Stutthof
PROFIMEDIA

Sodelovanje pri sistematičnih pobojih

Obtožena je sodelovanja pri sistematičnem umoru več kot 10.000 ljudi v taborišču Sztutowo (Stutthof) na Poljskem. V taborišču je delala med junijem 1943 in aprilom 1945, ko je bila stara 18 in 19 let, zato ji sodijo na sodišču za mladoletne. V taborišču je sicer umrlo približno 65.000 ljudi, med njimi judovski zaporniki, poljski partizani in sovjetski vojni ujetniki, piše v obtožnici.

Je ena od prvih žensk, vpletenih v zločine iz nacističnega obdobja, ki so jih v Nemčiji preganjali v zadnjih desetletjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!