Afganistan – ena najrevnejših držav leži na skritem zakladu

Svet 22. Avg 202118:12 0 komentarjev
taliban
Philimon Bulawayo/REUTERS

Hiter prevzem oblasti v Afganistanu je povzročil veliko humanitarno krizo, revščina v državi se le še poglablja. Afganistan pa leži na skritem zakladu – skoraj nedotaknjenih zalogah mineralov.

Afganistan je ena najrevnejših držav na svetu, prevzem oblasti s strani talibanov pa je razmere še poslabšal. Vendar pa so leta 2010 predstavniki ameriške vojske in geologi razkrili, da ima država, ki leži na stičišču srednje in južne Azije, skoraj nedotaknjene zaloge mineralov, vredne več tisoč milijard dolarjev.

Država ima ogromne zaloge železa, bakra in zlata in tudi nekaterih zelo redkih kovin. Za nadaljnji razvoj države pa bodo najbrž najpomembnejše ogromne zaloge litija – osnovne surovine za komponente baterij in drugih tehnologij, ki bodo pomembne pri boju s podnebnimi spremembami.

železo
David Gray/REUTERS

“Afganistan je gotovo ena od regij, ki je najbogatejša s tradicionalno vrednimi kovinami, pa tudi s tistimi, ki bodo v prihodnje igrale pomembno vlogo,” je dejal raziskovalec Rod Schoonover.

Varnostni izzivi in slaba infrastruktura zavirata razvoj rudarstva

Varnostni izzivi, pomanjkanje infrastrukture in hude suše pa so doslej preprečevale, da bi prišlo do večjih izkopavanj teh surovin. To pa se zaradi talibanov v kratkem skoraj gotovo ne bo spremenilo, čeprav si nekatere države, kot so Kitajska, Pakistan in Indija prizadevajo za to.

Še preden je ameriški predsednik Joe Biden naznanil, da bodo ameriški vojaki zapustili Afganistan, kar je postavilo temelje za prevzem oblasti s strani talibanov, so bili gospodarski obeti v Afganistanu slabi.

Leta 2020 naj bi kar 90 odstotkov Afganistancev živelo pod mejo revščine in na dan zaslužilo manj kot dva dolarja. Razvoj zasebnega sektorja zavirajo politična nestabilnost, nemiri, nerazvita infrastruktura in korupcija.

Ima Afganistan največje zaloge litija na svetu?

Številne države s šibkimi vladami se soočajo s težavami pri izkoriščanju naravnih bogastev. Teh pa je v Afganistanu veliko. Po ocenah ameriške vlade namreč afganistanske zaloge litija presegajo bolivijske, ki so doslej veljale za največje na svetu.

Povpraševanje po litiju in redkih kovinah, ki so ključne pri izdelavi električnih avtomobilov in čistejših tehnologij, pa hitro raste.

Čeprav je doslej veljalo, da so velike afganistanske zaloge skoraj nedotaknjene, pa bi to lahko spremenili talibani, ocenjuje Schoonover. “Lahko si predstavljamo, da bo prišlo do sprememb v rudarstvu in morda manjše regulacije,” je dodal. Te spremembe pa gotovo ne bodo hitre, saj se bodo talibani najprej morali spopasti z varnostno in humanitarno krizo.

Priložnost za Kitajsko?

Velik interes za izkopavanje v Afganistanu kaže Kitajska, ki je vodilni igralec na področju izkopavanja redkih zemljin. Tudi zato naj bi kitajske oblasti ohranile kontakte s talibani. “Velika soseda Kitajska dela velike korake pri razvoju zelenih tehnologij. Pri tem pa pomembno vlogo igrajo prav litij in redke kovine,” je spomnil Schoonover. Verjetno pa je trenutno tveganje za kitajske posle v Afganistanu zaradi nemirov še preveliko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!