Afriška unija suspendirala Niger, preučuje tudi možnost vojaške intervencije

Svet 22. Avg 202314:59 1 komentar
Policijska patrulja na ulicah nigrske prestolnice
Policijska patrulja na ulicah nigrske prestolnice (Foto: PROFIMEDIA)

Po vojaškem udaru so Niger zdaj suspendirali iz Afriške lige. Izključitev naj bi trajala do vzpostavitve civilne oblasti, unija pa sedaj ocenjuje gospodarske, socialne in varnostne posledice morebitne vojaške intervencije v državi.

Afriška unija (AU) je suspendirala Niger, v katerem od konca julija vlada vojaška hunta. Država bo suspendirana vse do ponovne vzpostavitve civilne oblasti, unija pa namerava sedaj tudi preučiti posledice morebitne vojaške intervencije proti hunti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet za mir in varnost AU je od komisije unije zahteval, da opravi oceno gospodarskih, socialnih in varnostnih posledic intervencije v Niger. Članice se sicer močno razhajajo glede morebitne intervencije, o svojih ugotovitvah pa bo komisija morala poročati omenjenemu svetu.

Vodja vojaške hunte v Nigru general Abdurahaman Tiani je že v soboto posvaril, da napad na Niger ne bo minil brez posledic. Po srečanju z delegacijo združenja zahodnoafriških držav Ecowas v Niameyju, ki je skušala doseči mirno rešitev krize, pa je še zatrdil, da njihov cilj ni prevzem oblasti in da “tranzicija ne bo trajala več kot tri leta”.

Ecowas je sicer za obnovo demokracije v Nigru pripravljen aktivirati rezervne vojaške enote, še vedno pa si želi diplomatske rešitve. Sosedi Nigra, Mali in Burkina Faso, kjer sta prav tako na oblasti hunti, sta medtem napovedali, da bo vsakršno mednarodno vojaško posredovanje v Nigru zanju pomenilo vojno napoved.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje