Opozicija poziva h Kurtijevemu odstopu: Ogroženi so dobri odnos z zavezniki

Svet 02. Jun 202309:18 > 19:49 0 komentarjev
Albin Kurti
PROFIMEDIA

Kosovski parlament je na izredni seji razpravljal o nemirih na severu države. Premier Albin Kurti, ki je odgovornost za nasilje znova pripisal Beogradu, je zadnje dni deležen obtožb iz opozicije, da je ogrozil naklonjenost zaveznic. Po njihovem mnenju bi moral po kritikah nekaterih evropskih držav in ZDA odstopiti. V občinah s srbsko večino se protesti srbskega prebivalstva nadaljujejo.

O napetih razmerah na severu države in mednarodnih odzivih so govorili na izredni seji kosovskega parlamenta. Na njej je premier Albin Kurti srbsko vlado znova obtožil organiziranja izgredov na severu Kosova, ki so v začetku tedna v Zvečanu privedli celo do spopadov med kosovskimi Srbi in Natovimi enotami. Kurti je na seji zatrjeval, da je srbska vlada mobilizirala “zločinske skupine” za eskalacijo na severu Kosova, za kar naj bi imel tudi dokaze.

Po nasilju v Zvečanu se je oglasila mednarodna javnost, nekoliko pa so presenetili odzivi iz ZDA. Dolgoletna kosovska zaveznica je kritizirala Prištino, ki ni poslušala ameriških pozivov k umiritvi razmer, in kosovskim oboroženim silam odpovedala vabilo na mednarodno vojaško vajo Defender Europe 2023. Zaradi tega se je Kurti znašel pod plazom kritik iz opozicijskih vrst, ki so mnenja, da je premier ogrozil dobre odnose z zaveznicami. Na izredni seji je tako vodja opozicijske stranke AAK in nekdanji premier Ramush Haradinaj poslanske kolege pozval, naj z nezaupnico odstavijo Kurtija.

Premier se je očitkov branil s trditvijo, da so slabe odločitve sprejeli srbski politiki, ki so se odločili za bojkot volitev, ne pa njegova vlada. “Na Kosovu se oblast lahko osvoji samo prek volitev, ne pa z granatami, naboji, šok bombami in napadi na Kfor, policijo in novinarje,” je dejal Kurti.

Kot je dodal, to niso protesti za nove volitve, ampak protesti ljudi, ki obožujejo nekdanjega predsednika ZR Jugoslavije Slobodana Miloševića, ki je v 90. letih minulega stoletja vodil oborožen boj proti kosovskim separatistom. Je pa Kurti pred tem na Twitterju po pogovoru s predstavniki ZDA omenil možnost novih volitev. Do njih naj bi pripeljal predhode “umik nasilnežev izpred občinskih stavb in implementacija bruseljskega sporazuma”.

Na severu Kosova se protesti nadaljujejo

Mirni protesti kosovskih Srbov pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinom Potoku so se sicer nadaljevali tudi v petek, poroča srbski N1. Občinska poslopja še vedno varujejo pripadniki misije Kfor, vendar jih je bilo manj kot v preteklih dneh. Prebivalci omenjenih občin za prihodnje dni napovedujejo nadaljevanje protestov, dokler ne bodo upoštevane njihove zahteve.

Protesti Srbov na Kosovu
PROFIMEDIA

Izvedbo novih volitev v večinsko srbskih občinah na severu Kosova so od vlade v Prištini v četrtek zahtevale tudi Nemčija, Francija in Evropska unija, je po srečanju s predsednikoma Srbije in Kosova v Moldaviji sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Kosovska predsednica Vjosa Osmani je dejala, da bodo to storili, če Beograd ne bo Srbov spodbujal k bojkotu.

Kot je na Twitterju zapisal Borrell, so postavili tri jasne zahteve. Poleg takojšnje izvedbe lokalnih volitev sta to še zagotovitev sodelovanja Srbov na volitvah in začetek vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga pod okriljem EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!