Ali so končno razrešili eno največjih skrivnosti letalstva? (FOTO & VIDEO)

Magazin 31. Jan 202419:24 2 komentarja

Raziskovalci menijo, da so našli letalo Amelie Earhart, prve ženske, ki je želela leta 1937 obleteti svet in izginila nad Tihim oceanom.

Podjetje za globokomorsko raziskovanje Deep Sea Vision trdi, da je našlo ostanke letala Amelie Earhart, ki se je leta 1937 dvignila v nebo z Lockheedovim letalom E-10 Electra, da postane prva ženska, ki bo obletela Zemljo.

Američanka Amelia Mary Earhart, takrat stara 39 let, je bila v tistem času že legenda, saj je bila prva ženska, ki je pet let prej sama preletela Atlantski ocean. To je bil v tistih časih velik podvig. Letalstvo je bilo še vedno v povojih in tovrstne podvige po mnenju poznavalcev lahko primerjamo z današnjimi podvigi astronavtov.

Polet okoli sveta, ki je postal ena največjih skrivnosti letalske zgodovine

Ko je leta 1931 svet prvi z letalom obletel njen rojak Wiley Post skupaj z avstralskim navigatorjem Haroldom Gattyjem, je Earhart v tem videla izziv. Na polet se je dolgo pripravljala. Prvič je poskusila 17. marca 1937, vendar se je poskus skoraj končal tragično že pri vzletu. To pa Ameliji ni vzelo poguma in nekaj mesecev kasneje je ponovno poskusila.

Amelia je za spremstvo pregovorila pilota Alfreda (Freda) Noonana, prav tako izkušenega pilota, ki je z njo že večkrat sodeloval, tudi pri prvem poskusu. Na pot sta se odpravila 1. junija iz Miamija in namesto proti Evropi poletela proti Južni Ameriki, od tam v Afriko in indijsko podcelino ter jugovzhodno Azijo, dokler nista 29. junija pristala na Novi Gvineji. Do takrat sta opravila okoli 35.000 kilometrov poti in ostalo jima je še 11.000 kilometrov nad Tihim oceanom.

2. julija 1937 ob 10. zjutraj po lokalnem času sta Earhart in Noonan vzletela z letališča Lae Airfield. Okoli 17. ure je Earhart po radijski zvezi poročala o njeni nadmorski višini 7.000 čevljev (približno 2.100 metrov) in hitrosti 150 vozlov (okoli 170 kilometrov na uro). Takrat sta bila namenjena proti otoku Howland v Tihem oceanu. To je bil zadnji podatek, ki sta ga poslala. Kaj se je zgodilo za tem, ne ve nihče. Earhart in Noonan sta izginila le tri tedne pred njenim štiridesetim rojstnim dnevom. Približno leto in pol kasneje so ju razglasili za mrtva, kaj se je zgodilo, pa je ostala ena največjih ugank iz zgodovine letalstva.

Amelia Earhart Amelia Earhart
Foto: PROFIMEDIA
Amelia Earhart Amelia Earhart
Foto: PROFIMEDIA
Amelia Earhart Amelia Earhart
Foto: PROFIMEDIA
Amelia Earhart Amelia Earhart
Foto: PROFIMEDIA
Amelia Earhart Amelia Earhart
Foto: PROFIMEDIA
Amelia Earhart Amelia Earhart
Amelia Earhart, izginotje Amelia Earhart, izginotje
Foto: PROFIMEDIA
Amelia Earhart, sonar, letalo Amelia Earhart, sonar, letalo
Foto: Zajem zaslona /X@Deep Sea Vision
Amelia Earhart, sonar, letalo Amelia Earhart, sonar, letalo
Foto: Zajem zaslona /X@Deep Sea Vision

Najdba

Preteklo soboto pa je Deep Sea Vision na družbenih omrežjih objavil sporočilo, da je na oceanskem dnu njen sonar posnel anomalijo, ki spominja na letalo, in da ekipa verjame, da bi predmet lahko bil Lockheed 10-E Electra Amelie Earhart, ki je izginila pred skoraj 87 leti.

“Deep Sea Vision je pregledal več kot 5.200 kvadratnih milj oceanskega dna s 16-člansko posadko in Kongsberg Discovery HUGIN 6000, najnaprednejšim podvodnim dronom brez posadke, preden je našel tisto, kar bi lahko bil Lockheed 10-E Electra legendarne ameriške letalke,” je sporočilo podjetje.

Posnetek je bil posnet približno 100 milj (161 kilometrov) od otoka Howland, je za CNN povedal izvršni direktor podjetja Tony Romeo.

“Nekateri to imenujejo ena največjih skrivnosti vseh časov, sam pa mislim, da je dejansko največja skrivnost vseh časov,” je dejal Romero, pilot in nekdanji obveščevalni častnik ameriških letalskih sil. “Imamo priložnost, da zaključimo eno največjih ameriških zgodb doslej.”

Romeo upa, da se bo v letu dni lahko vrnil na mesto odkritja, da bi z bolj natančno preiskavo dobil dodatno potrditev, da je posneta anomalija res letalo, poroča CNN. Ekipa pa bo preučila tudi možnost, da najdbo prinese na površje, je dejal Romeo.

“Čeprav je možno, da bi to lahko bilo letalo in morda celo Amelijino letalo, je prezgodaj, da bi to trdili dokončno.

Lahko bi bil tudi šum v podatkih sonarja, nekaj geološkega ali kakšna druga ravnina,” pa je za CNN povedal podvodni arheolog Andrew Pietruszka iz Univerze v San Diegu in vodilni arheolog organizacije Project Recover, ki išče izginula letala iz druge svetovne vojne. Dodal je, da je mesto, kjer so posneli fotografijo, v resnici zanimivo. “Če bi iskal Amelijino letalo in bi imel to mesto v naboru podatkov, bi ga želel dodatno preveriti,” je dejal Pietruszka.

“Če pogledate sonarsko sliko, so na njej nekatere tri ključne značilnosti: zadaj vidite dvojna navpična stabilizatorja, ki ju zelo jasno vidite na sliki. Območje, na katerem smo našli letalo, je bilo ravno in peščeno. Zato bi bilo zelo nenavadno videti karkoli, kar bi štrlelo nad površino. In tretjič, velikost in dimenzije letala so zelo blizu temu, kar bi pričakovali za njeno letalo,” pravi Romero.

Vendar pa predmetu v obliki letala, ki ga je našel Deep Sea Vision, manjkajo nekatere lastnosti Earhartine Lockheed Electre, na primer dvojni motorji, pravi David Jourdan, soustanovitelj in predsednik Nauticosa, podjetja za raziskovanje globokih oceanov, ki je izvajalo iskalne operacije za izgubljeno letalo. “Nemogoče je karkoli identificirati zgolj na podlagi slike sonarja, saj je zvok (na katerem temelji sonar, op. a.) lahko težaven in objekt se lahko poškoduje na nepredvidljive načine ter spremeni svojo obliko. Iz tega razloga nikoli ne morete reči, da nekaj je ali ni samo iz sonarske slike sonarja,” je Jourdan zapisal v sporočilu za CNN.

Druge teorije o izginotju – sta strmoglavila drugod in morda celo preživela?

Kot še piše CNN, so avtorji dokumentarnega filma History Channel iz leta 2017 predlagali teorijo, da sta Earhart in Noonan strmoglavila na Marshallovih otokih, približno 1.600 kilometrov stran od otoka Howland, tam pa naj bi ju domačini (Japonci) ujeli in odpeljali na otok Saipan, kjer sta bila talca in na koncu umrla. Teorija je temeljila na zelo zamegljeni fotografiji iz Nacionalnega arhiva ZDA, ki je nastala v tistem času in naj bi prikazovala letalca in njuno letalo na Marshallovih otokih.

Amelia Earhart, Fred Noonan
Fotografija, ki naj bi dokazovala, da sta Noonan (L) in Earhart (D) preživela nesrečo. (Foto: Zajem zaslona CNN Les Kinney US National Archivces)

Mednarodna skupina za reševanje zgodovinskih letal, TIGHAR, pa je leta 2016 domnevala, da sta Earhart in Noonan preživela surov pristanek na grebenu v Tihem oceanu, a sta kasneje umrla kot brodolomca, ker nista mogla priklicati pomoči po radiu. Njihova trditev je temeljila na najdbi okostja na otoku Nikumaroro v Kiribatiju, ki naj bi se ujemalo z Earhart “po višini in etničnem poreklu”.

Najbolj razširjena teorija, ki jo zagovarjajo ameriška vlada in večina raziskovalcev, pa je, da sta Earhart in Noonan strmoglavila v Tihi ocean blizu otoka Howland, ko je letalu zmanjkalo goriva. Prav bližina otoka Howland je z vidika nove najdbe še posebej zanimiva, je za CNN povedala Dorothy Cochrane, kustosinja za splošno letalstvo na oddelku za aeronavtiko Nacionalnega muzeja letalstva in vesolja na inštitutu Smithsonian. Pri zadnjih radijskih poročilih, ki jih je Earhart poslala v ameriško bazo na Howlandu, je radijski signal postopoma postajal vse močnejši, kar kaže, da se je približevala otoku, je pojasnila Cochrane, vendar do njega nikoli ni priletela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje