Po štirih letih nov udarec za Otočane: zaradi brexita zaostrili uvoz hrane

Svet 31. Jan 202413:17 0 komentarjev
brexit
Foto: PROFIMEDIA

V Veliki Britaniji danes – natanko štiri leta po odhodu iz Evropske unije – zaostrujejo trgovinsko politiko. Uvoz hrane in svežega cvetja iz EU bo od danes naprej pod novimi nadzori, kar bi trgovanje z EU letno podražilo za 300 milijonov funtov (okoli 351 milijonov evrov), poroča Sky News.

Po odhodu Velike Britanije iz Evropske unije je zdaj začel veljati nadzor nad uvozom ohlajenega in zamrznjenega mesa in rib, sira in mlečnih izdelkov ter različnih vrst rezanega cvetja. Ti proizvodi bodo od danes naprej potrebovali posebno zdravstveno spričevalo, ki ga podpiše evropski veterinar ali inšpektor za rastline, poročajo britanski mediji.

Odzivi na ta določbo so za zdaj mešani. Medtem ko industrijo skrbi, da bi pravila povzročila zamude pri dobavi, pa drugi menijo, da bo to pomagalo kmetom pri večji konkurenčnosti.

Gre za neposredno vpeljavo pravil v skladu s sporazumom o brexitu. Prost pretok blaga je bil v Britaniji dovoljen od leta 1993. Birokratske omejitve sicer že tri leta veljajo za britanske izvoznike.

Ben Appleton, eden od pridelovalcev cvetja, je za BBC dejal, da je birokracija nepotrebna. “Praktično to pomeni le več stroškov. To je še en sklop stroškov, ki jih moramo prenesti na cvetličarje in na koncu na ljudi,” je dejal.

Kljub temu da so implementacijo določbe prestavili kar petkrat – tudi zato, da bi bili nanjo vsi lahko pripravljeni, pa William Bain, vodja trgovinske politike pri britanski trgovinski zbornici, po poročanju BBC poudarja, da še vedno obstajajo neodgovorjena vprašanja. “Vlada še vedno ni povedala, kaj se bo zgodilo, če blago, ki prihaja v Združeno kraljestvo, ne bo imelo potrebnih dokumentov. Ali mu bodo preprečili vstop ali bodo blagu po vstopu sledili? To bi lahko privedlo do zastojev pri dostavi,” je dejal.

Spomnimo, v Britaniji se že vse od brexita soočajo z motnjami v dobavnih verigah. Trgovske police s sadjem, zelenjavo, pa tudi z mesom, so ponekod pogosto prazne. Trgovca Tesco in Asda sta pred natanko enim letom denimo omejila nakupe – stranke so lahko kupile po največ tri paradižnike, paprike in kumare.

Čeprav so opozarjali, da so prazne police posledica manjšega pridelka v Španiji in Afriki, pa so mnogi že tedaj podvomili o teh tezah. Urednik časopisa The Economist v Evropi je na svojem profilu na družbenem omrežju X tedaj zapisal, da ne gre za evropski, ampak britanski problem. Liz Webster iz organizacije Save British Farming pa je za težave britanskih trgovcev (in pridelovalcev) neposredno okrivila brexit.

Profimedia

Še več omejitev z aprilom, ko prihaja dodatna carinska kontrola

A najnovejše zaostritve niso zadnje. V Britaniji bodo konec aprila namreč začeli izvajati tudi poostrene carinske kontrole. Ob tem obstaja strah, da bi se uvozni stroški še dodatno povečali. Nadzor bodo po poročanju BBC prvič uvedli tudi z Irsko, čeprav bo prost pretok še naprej veljal za Severno Irsko.

Državna ministrica v kabinetu vlade Lucy Neville-Rolfe pravi, da bo mejni nadzor prebivalce ščitil pred “škodljivimi dejavniki”. “Nov sistem, ki ga bomo uvedli, je velik korak k doseganju tega cilja. Pri oblikovanju nadzora smo intenzivno sodelovali s trgovci in podjetji ter še naprej poslušali njihove povratne informacije,” je dejala po poročanju Sky News.

Na Otoku skrb vzbuja predvsem dobava mesa, saj uvozijo 22 odstotkov govejega, 21 odstotkov ovčjega in kar 49 odstotkov svinjskega mesa. Pri uvozu je odvisna predvsem od EU. “Če veterinarji ne bodo sposobni podpisati dokumentacije, pošiljke mesa morda sploh ne bodo zapustile tovarne, kaj šele, da bi prišle do mejne kontrolne točke v Združenem kraljestvu,” so dejali v Britanskem združenju predelovalcev mesa.

Vlada je po poročanju BBC že potrdila, da bodo ta nova določila še dodatno zvišala cene hrane.

brexit
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!