Ameriški banki zaradi neustreznega zavarovanja tveganih praks visoka kazen

Svet 31. Mar 202308:53 1 komentar
Banka Wells Fargo
Stephanie Keith/REUTERS

Ameriška centralna banka je banki Wells Fargo oziroma njeni matični Wels Fargo & Co izrekla visoko kazen, ker ni ustrezno zavarovala tveganih praks.

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je banki Wells Fargo oziroma njeni matični Wels Fargo & Co izrekla 67,8 milijona dolarjev (okoli 62 milijonov evrov) kazni, ker ni ustrezno zavarovala tveganih praks hčerinske banke Wells Fargo Bank.

Hčerinska banka je matičnemu podjetju z neustreznim nadzorom omogočila, da je kršilo ameriško zakonodajo in predpise o sankcijah. Platformo za financiranje trgovanja je namreč zagotovila tuji banki, ki jo je med letoma 2010 in 2015 uporabila za obdelavo prepovedanih transakcij v vrednosti približno 532 milijonov dolarjev.

Ukrep Feda se izvaja skupaj z ukrepom Urada za nadzor nad tujimi sredstvi ameriškega ministrstva za finance, ki je Wells Fargo Bank zaradi teh kršitev izrekel ločeno kazen. Skupna kazen, ki sta jo napovedala oba organa, znaša približno 97,8 milijona ameriških dolarjev.

Wells Fargo je sicer kazni regulatorjev zadnja leta že vajena. V tem zadnjem primeru gre za neimenovano tujo banko, ki ji je omogočila kršenje sankcij proti Iranu, Siriji in Sudanu. Glede na obtožbo tega ni storila namenoma, temveč s pomanjkljivim notranjim nadzorom.

Kršitev zaznali sami in jo prijavili

Wells Fargo napako priznava in je kršitve, ko jih je zaznala, celo sama prijavila Fedu.

Bančni velikan se je na naslovnicah časopisov in pod drobnogledom regulatorjev v zadnjem obdobju znašel zaradi številnih škandalov. Več kot desetletje je na tisoče uslužbencev banke brez dovoljenja strank odprlo na milijone lažnih bančnih računov ter tako zbralo na milijone dolarjev provizij in obresti.

Wells Fargo je leta 2020 plačala tri milijarde dolarjev za poravnavo civilne tožbe, ki sta jo zaradi škandala z lažnimi računi vložila Komisija za vrednostne papirje in borzo ter pravosodno ministrstvo, prejšnji teden pa je nekdanji vodja Wells Farga v sodnem postopku v zvezi z lažnimi računi priznal krivdo.

Konec lanskega leta je tudi Urad za finančno zaščito potrošnikov družbi Wells Fargo odredil, da mora zaradi več kršitev potrošniške finančne zakonodaje plačati dve milijardi dolarjev nadomestil in 1,7 milijarde dolarjev kazni. Med drugim je strankam zaračunaval nezakonito odmerjene pristojbine in obresti za avtomobilska in hipotekarna posojila.

New York Times je lani poročal, da so nekateri direktorji Wells Farga opravljali navidezne razgovore za zaposlitev, da bi izpolnili cilje družbe glede raznolikega zaposlovanja, zaradi česar naj bi bila uvedena zvezna preiskava. Določen delež ljudi na vodilnih položajih naj tako ne bi bil beli moški zrelih let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje