Ameriški in kitajski predstavnik za skupno mizo tudi o vprašanju Tajvana

Svet 26. Jan 202414:37 0 komentarjev
Zastavi ZDA in Kitajske
Foto: PROFIMEDIA

Konec tedna se bosta na Tajskem srečala kitajski zunanji minister Vang Ji in ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Sestanek sta potrdili obe strani, na agendi pa naj bi bili pogovori o odnosih med državama in o Tajvanu.

Kitajski zunanji minister Vang Ji se bo konec tedna v Bangkoku sestal z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom, s katerim se bo pogovarjal o Tajvanu, so danes sporočili iz Pekinga. Srečanje so v Beli hiši potrdili in pojasnili, da gre za nadaljnje uresničevanje zaveze o ohranjanju strateške komunikacije med velesilama.

“Vang Ji bo predstavil kitajsko stališče o odnosih med Kitajsko in ZDA, Tajvanu in drugih vprašanjih (…) skupnega interesa,” je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Iz Washingtona so sporočili, da bodo pogovori med visokima predstavnikoma potekali danes in v soboto. Ob tem so pojasnili, da gre pri tem za nadaljevanje strateške komunikacije in odgovornega upravljanja odnosov med stranema. K temu sta se namreč novembra v San Franciscu zavezala predsednik ZDA Joe Biden in njegov kitajski kolega Ši Džinping, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sullivan se je danes v Bangkoku že sestal s tajskim premierjem Thaksinom Shinawatro in drugimi visokimi tajskimi uradniki. Po navedbah Bele hiše sta Sullivan in Thaksin razpravljala o regionalnih in globalnih vprašanjih, vključno s prizadevanji za reševanje vse hujše krize v Mjanmaru, kjer so se razplamteli spopadi med vladajočo vojaško hunto in uporniškimi skupinami.

Pred dvema tednoma so na Tajvanu potekale volitve, po katerih je novi predsednik samoupravnega otoka postal Laj Čing Te iz Demokratske napredne stranke (DPP). Po zmagi je zagotovil, da bo otok branil pred kitajskim ustrahovanjem. Kmalu zatem je sprejel tudi delegacijo ZDA in pozdravil trdno partnerstvo z Washingtonom.

Vprašanje Tajvana sicer ostaja eden glavnih razlogov za trenja med Kitajsko in ZDA, ki so glavna dobaviteljica orožja Tajpeju, v primeru konflikta pa so zavezane tudi obrambi otoka. Kitajska, ki v okviru politike ene Kitajske Tajvan dojema kot dejal svojega ozemlja, je Laja pred volitvami označila za resno nevarnost in volivce pozvala, naj ga ne podprejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!