Ameriški predsednik Biden podpisal zakon proti nasilju s strelnim orožjem

Svet 25. Jun 202217:03 > 17:03 0 komentarjev
Joe Biden
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je danes podpisal zakon proti nasilju s strelnim orožjem po tem, ko ga je predstavniški dom kongresa v petek potrdil z 234 glasovi za in 193 proti. Senat je predlog potrdil že v četrtek. Zakon je odgovor na vrsto odmevnih strelskih napadov v ZDA.

Ameriški predsednik Joe Biden je zakon podpisal preden se je podal v Evropo, kjer se bo v Nemčiji udeležil vrha G7, nato pa še vrha zveze Nato v Španiji. “Nič ne bo zapolnilo praznine v njihovih srcih, vendar pa so vodili na tej poti do zakona, da drugim ne bo potrebno trpeti enake usode,” je ob podpisu zakona družinam žrtev strelskih napadov sporočil Biden.

Napovedal je, da bo imel 11. julija, ko bo spet doma, poseben dogodek v Beli hiši za kongresnike, ki so zakon podprli. Že po senatni potrditvi predloga zakona je dejal, da so člani kongresa stopili skupaj prvič po 28 letih. Večina Američanov podpira smiselne ukrepe za zaustavitev nasilja s strelnim orožjem, z zadnjim pokolom na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju in pred tem pokolu temnopoltih v Buffalu, pa se je povečal pritisk za ukrepanje, čeprav je predvsem za republikance, ki uživajo podporo vplivnega orožarskega lobija, to politično nevarno.

V predstavniškem domu so sicer proti glasovali skoraj vsi republikanci, v senatu pa sta zanj glasovala le dva republikanca, ki ju letos čakata volitve. Kljub nizu ukrepov, sprejeti zakon ne prinaša bistvenih sprememb, ki bi lahko zmanjšale nasilje s strelnim orožjem. To še posebej velja ob dejstvu, da je vrhovno sodišče ZDA v četrtek omogočilo nošenje orožja po vseh ZDA brez posebnega dovoljenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!