Ameriški predsednik o uspehih “bidenomike”: Zdaj ustvarjamo delovna mesta doma

Svet 29. Jul 202309:05 2 komentarja
Joe Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je zasluge za po njegovih besedah ugodno gospodarstvo pripisal svoji gospodarski politiki, ki je dobila naziv bidenomika. "Republikanci bodo morali zdaj, ko inflacija pada, najti kaj drugega, da me kritizirajo," se je pošalil.

Ameriški predsednik Joe Biden je po vrsti ugodnih gospodarskih novic v zadnjih dneh v govoru v zvezni državi Maine zasluge za to pripisal svoji gospodarski politiki, ki je dobila naziv bidenomika. Republikanci vztrajajo, da je bidenomika povzročila visoko inflacijo, ki pa se je po rekordnih ravneh lani poleti spet spustila na znosno raven, čeprav še ni padla na ciljno vrednost centralne banke Federal Reserve, ki je pri dveh odstotkih letno.

Gospodarska rast se nadaljuje, recesije ni, trg dela ostaja trden, plače rastejo, inflacija pa se umirja. Biden računa, da bo šlo samo še na bolje in mu bodo ameriški volivci na predsedniških volitvah novembra 2024 podelili nov mandat. “Republikanci bodo morali zdaj, ko inflacija pada, najti kaj drugega, da me kritizirajo. Mogoče bodo iz tega razloga vložili ustavno obtožbo. Ne vem, ampak bi bilo zabavno,” je dejal.

Sicer pa se je pohvalil z bidenomiko, na podlagi katere po njegovih besedah plače rastejo skupaj z delovnimi mesti. Izpostavil je, da je njegova gospodarska filozofija v nasprotju z republikansko. Po tej naj bi, če gre dobro bogatim, nekaj ostalo še za vse druge.

Za bidenomiko je dejal, da je namenjena utrjevanju srednjega razreda, poleg tega pa v Združenih državah Amerike (ZDA) nastajajo delovna mesta, ki so prej uhajala na Kitajsko in drugam, kjer je delovna sila cenejša. “Namesto da bi izvažali ameriška delovna mesta, sedaj ustvarjamo delovna mesta doma in izvažamo ameriške izdelke,” je dejal.

Joe Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Podpisal je tudi izvršni ukaz za spodbujanje proizvodnje inovativnih izdelkov doma namesto v tujini.

Bidnov ukaz je namenjen izboljšanju preglednosti programov raziskav in razvoja pri domači proizvodnji. Ukaz zveznim agencijam naroča, naj, ko se odločajo, ali je treba razširiti zahteve za proizvodnjo določenih izdelkov v ZDA, upoštevajo tudi vprašanja nacionalne varnosti in gospodarskih interesov.

Prav tako vladne agencije spodbuja, naj to upoštevajo pri vlaganju v raziskave in razvoj. Ko nečesa ne bo mogoče proizvesti v ZDA, pa bo ministrstvo za trgovino ustvarilo jasna vodila za potrjevanje tovrstnih izjem. Biden je že prej naročil, naj se pri projektih, ki jih financira zvezna vlada, uporabljajo materiali, izdelani v ZDA.

Biden je leta 2020 v Mainu osvojil tri od štirih elektorskih glasov, ki se jih ne deli po načelu “vse za zmagovalca v državi”, ampak po kongresnih okrožjih. Izgubil je le v drugem okrožju, ki si ga je tokrat izbral za prizorišče govora in podpisa izvršnega ukaza.

Obiskal je tovarno, ki izdeluje tkanine, odporne proti vročini in ognju, za uporabo v ladjedelništvu, rafinerijah in elektrarnah. Med drugim je spomnil, da je bilo doslej v času njegovega mandata v ZDA neto ustvarjenih 13 milijonov novih delovnih mest, njegova vlada pa je v Maine doslej vložila 1,5 milijarde dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje