Ameriški sekretar Blinken o možnem sporazumu in prekinitvi ognja v Gazi

Svet 21. Mar 202408:14 2 komentarja
Antony Blinken
Antony Blinken (Foto: Sarah Silbiger/REUTERS)

Ameriški sekretar Antony Blinken meni, da je možen dogovor o prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev. Ob tem je še dodal, da so ZDA Varnostnemu svetu že predložile resolucijo, ki med drugim poziva k takojšnji prekinitvi ognja.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v intervjuju s savdsko televizijo med obiskom v Džedi v sredo izrazil prepričanje, da je možen dogovor glede prekinitve ognja v Gazi in izpustitvi talcev.

Ameriški zunanji minister je dejal, da so dogovoru o prekinitvi ognja v Gazi vse bližje. Razlike med pogajalskimi partnerji se zmanjšujejo. “Menim, da je sporazum zelo mogoč,” je dejal Blinken.

Že tedne posredujejo ZDA, Katar in Egipt med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom. Cilj je dogovor o prekinitvi ognja in izmenjavi talcev. Blinken je pri tem dal jasno vedeti, da je sedaj na potezi Hamas, ki mora odločiti o predlogu, ki je na mizi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede ameriškega osnutka resolucije, ki domnevno že tedne kroži po Varnostnem svetu ZN, je Blinken dejal, da so jo predložili svetu. “Dejansko smo predložili resolucijo, ki je zdaj v Varnostnem svetu in poziva k takojšnji prekinitvi ognja, ki je povezana z izpustitvijo talcev, in zelo upamo, da jo bodo države podprle,” je povedal v intervjuju.

ZDA so sicer v preteklosti večkrat izkoristile možnost veta v Varnostnem svetu in blokirale pretekle pozive k takojšnjemu premirju v enklavi.

Blinken se je v sredo v okviru svoje šeste turneje po Bližnjem vzhodu od začetka vojne 7. oktobra srečal s savdskim zunanjim ministrom, princem Fajsalom Bin Farhanom in prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Na srečanju je poudaril pomen nadaljnjega tesnega sodelovanja z regionalnimi in mednarodnimi partnerji pri reševanju konflikta v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turnejo bo ameriški državni sekretar danes nadaljeval v Egiptu, predvidoma pa bo v petek obiskal tudi Izrael.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje