Analiza CNN: Zakaj bi lahko Trump premagal Bidna in se vrnil v Belo hišo

Svet 29. Apr 202414:48 5 komentarjev
BIDEN TRUMP
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik ZDA Joe Biden je letošnje volitve označil kot referendum o Donaldu Trumpu. Vendar ob bližajočih se volitvah del volilcev čuti nostalgijo do kaotičnega mandata nekdanjega predsednika.

Donald Trump, ki bi lahko postal predsedniški kandidat republikanske stranke, napreduje pri zbiranju podpornikov. Kazenski proces, ki se odvija v New Yorku, namreč podžiga trditve, da je žrtev političnega preganjanja. Podporo mu je napovedal celo nekdanji generalni državni tožilec William Barr, ki je nekoč dejal, da Trump ne bi smel biti blizu ovalne pisarne. Nekdanji predsednik se je v nedeljo več ur pogovarjal z guvernerjem Floride Ronom DeSantisom, ki se je prav tako potegoval za mesto predsedniškega kandidata republikancev.

Hkrati pa ima Joe Biden vedno večje težave pri zbiranju podpore, tudi med mlajšimi volilci, kaže anketa CNN.

Nestabilno politično ozračje nekaj več kot šest mesecev pred volitvami kandidata – vsakega s svojimi pomanjkljivostmi – postavlja pred številne preizkušnje. Zato je težko vedeti, katera vprašanja bodo novembra odločilna. Američane pesti visoka inflacija, razočarani so nad stanjem v gospodarstvu in omejevanjem pravice do splava, vrstijo se protesti v univerzitetnih kampusih zaradi vojne v Gazi, Bidnova politika doma in v tujini pa je tarča številnih kritik.

Joe Biden
Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Ob tem ameriški volilci spremljajo spektakel brez primere: potencialni prihodnji predsednik države se sooča s številnimi kazenskimi ovadbami.

Vpliv neodvisnega kandidata Roberta F. Kennedyja mlajšega na tekmo ostaja nejasen, čeprav Trump kaže vse več znakov zaskrbljenosti zaradi njegove kandidature.

Spomini na kaos v ovalni pisarni med Trumpovim mandatom bledijo

Biden se sooča z izjemnim pritiskom, da mora volilce spomniti na zmedo v času Trumpovega edinega mandata. Več kot polovica Američanov (55 odstotkov) danes Trumpovo predsedovanje ocenjuje kot uspešno, za neuspešno pa ga je označilo 44 odstotkov volilcev, kaže anketa CNN. Nasprotno je, tik preden je Trump zapustil Belo hišo in nekaj dni po napadu na Kapitol, 55 odstotkov volilcev njegovo predsedovanje ocenilo kot neuspešno.

Bidnovo predsedovanje 61 odstotkov vprašanih ocenjuje kot neuspešno, 39 odstotkov pa meni, da je mandat aktualnega predsednika uspešen.

Rezultati ankete kažejo na spremenjeno dinamiko, s katero se sooča Biden. Pred štirimi leti je bil kritičen do Trumpovega mandata ter obljubljal, da bodo ZDA premagale obdobje teme in izbrale “upanje namesto strahu, dejstva namesto fikcije in poštenost namesto privilegijev”. Tokrat lahko to taktiko ubere Trump in izkoristi težave Bidnovega mandata. Že sedaj nekdanji predsednik med sojenjem na Manhattnu skoraj vsak dan slika sliko propadajočega naroda, ki pluje med neredi v svetu. “Gospodarstvo propada. Vidite, da je rast zelo majhna in da se bo še poslabšala. Cene nafte se zvišujejo. Univerzitetni kampusi po vsem svetu so zaprti. Naša država je na poti v pekel,” je rekel v petek.

Inflacija še ni na najvišji ravni, vendar je višja, kot je bila v času Trumpovega mandata. Ker so volilci utrujeni od visokih cen, je to ena najbolj plodnih linij napadov nekdanjega predsednika. Volilci pravijo, da bodo skrbi zaradi gospodarstva eden najpomembnejših kriterijev za odločitev na tokratnih volitvah.

protest zda palestina
Protest na univerzi na Floridi (Foto: Profimedia)

Biden pa se sooča tudi z nasprotovanjem zaradi njegovih politik o Izraelu in Gazi. Kar 71 odstotkov vprašanih ne odobrava njegovih odločitev glede tega vprašanja. Med mlajšimi od 35 let, ki so za demokrate ključni, pa Bidnove politike ne odobrava kar 81 odstotkov.

Te številke pojasnjujejo, zakaj republikanci tako izpostavljajo univerzitetne proteste. Republikanska stranka je namreč enotna v podpori Izraelu in njegovi vojni proti Hamasu. A to vprašanje med demokrati povzroča globoke razkole in ogroža navdušenje nad Bidnom. Med republikanskimi prizadevanji je tudi obisk predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona na Univerzi Columbia, kjer je pozval k napotitvi nacionalne garde na proteste. Nekateri judovski študenti so povedali, da so jim protestniki grozili, ponekod naj bi uporabljali antisemitsko retoriko.

Ker Biden poskuša oblažiti trk svojih političnih interesov (in tega, kar dojema kot nacionalne interese ZDA) s svojo podporo Izraelu, je v nedeljo po telefonu govoril z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem. V pogovoru je poudaril svoje nasprotovanje načrtovanemu vdoru v Rafo. Kritiki se bojijo, da bi lahko operacija za izkoreninjenje Hamasovih borcev terjala veliko civilnih žrtev. Takšen scenarij bi le še povečal Bidnovo politično izpostavljenost doma.

Srečanje Trumpa in DeSantisa

Javnomnenjske raziskave merijo le mnenje v nekem trenutku. Trump (49 odstotkov) in Biden (43 odstotkov) v neposrednem soočenju nimata bistveno drugačne podpore kot v januarski anketi CNN. Večina povprečnih anket kaže, da je tekma statistično izenačena. V nedeljo objavljene ankete televizijske hiše CBS News kažejo, da sta Biden in Trump izenačena v Michiganu, Pensilvaniji in Wisconsinu. Gre za ključne države, ki bodo odločile volitve. Leta 2020 je v vseh treh zmagal Biden, leta 2016 pa jih je dobil Trump, ki je premagal demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Nekateri republikanci menijo, da je volilna dinamika naklonjena Trumpu, kljub temu da je štiri dni na teden v sodni dvorani na Manhattnu. “Vaša anketa mi pove vse, kar moram vedeti o teh Trumpovih pravnih težavah. Ljudje gledajo na svoje težave, ne na Trumpove,” je v nedeljo za CNN povedal republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, eden glavnih podpornikov nekdanjega predsednika.

Anketa CNN kaže, da večina republikancev podpira Trumpa, čeprav na tisoče republikanskih volilcev še vedno glasuje za nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley. Zdi se, da ima Trump večji nadzor nad stranko kot Biden. V anketi 92 odstotkov republikancev meni, da je bil Trumpov mandat uspešen, medtem ko je le 73 odstotkov demokratov prepričanih, da je bil Bidnov mandat uspešen. 85 odstotkov vprašanih demokratov podpira Bidna, 91 odstotkov republikancev podpira Trumpa.

Ron DeSantis
Foto: Sarah Silbiger/REUTERS

Ena od značilnosti Trumpovega uspeha je sposobnost, da zatre opozicijo med republikanci in jih prisili, da se uklonijo njegovi volji. To kaže tudi primer DeSantisa, ki je sprva Trumpa obrekoval, nato pa izstopil iz tekme za republikansko nominacijo in podprl Trumpa. V nedeljo sta DeSantis in Trump skupaj zajtrkovala, je poročal CNN. Nekdanji generalni državni tožilec William Barr je prejšnji teden za CNN napovedal, da bo volil Trumpa. Barr, ki je leta 2020 zavrnil Trumpove trditve o volilnih goljufijah, je vztrajal, da Biden in progresivci predstavljajo večjo grožnjo demokraciji kot Trump.

Zakaj Biden nekaterih volilcev ne navdušuje?

Biden je za temelj svoje kampanje postavil grožnjo, ki jo Trump predstavlja demokraciji. Vendar se zdi malo verjetno, da bi se Trump še pred letošnjimi volitvami soočil z odgovornostjo za poskuse razveljavitve volilnega izida 2020. Biden znova opozarja, da so ogrožene politične svoboščine, ki so jih Američani nekoč imeli za samoumevne. “Vsak od nas mora odigrati pomembno vlogo pri tem, da demokracija preživi,” je predsednik povedal v soboto na tradicionalni večerji dopisnikov iz Bele hiše.

Po številnih tradicionalnih merilih je Biden uspešen predsednik. Po gospodarski krizi, ki jo je povzročila pandemija, so imele ZDA dolgo obdobje zgodovinsko nizke brezposelnosti. Da bi podprl Ukrajino, demokracijo, ki jo je neusmiljeno in nezakonito napadla Rusija, je združil Zahod. V začetku tega meseca pa je vodil osupljivo uspešno operacijo ZDA za zaščito Izraela pred Iranom. Sprejel je toliko ali več pomembne zakonodaje kot katerikoli od njegovih nedavnih predhodnikov, vključno z dvostrankarskim zakonom o infrastrukturi, ki ga Trumpu ni uspelo sprejeti. Vendar pa mu volilci ne pripisujejo veliko zaslug, pa naj bo to zaradi visoke inflacije ali dolgotrajnega občutka gospodarske negotovosti, ki še vedno prežema Američane.

Colin Jost in Joe Biden
Colin Jost in Joe Biden (Foto: Bonnie Cash/CNP/PROFIMEDIA)

Bidnove težave so še toliko bolj presenetljive, ker kandidira proti prvemu bivšemu predsedniku, ki je bil obtožen, ki je spodbujal nemire, ki so skoraj zlomili ameriško demokracijo, in ki je po enem samem burnem mandatu sramotno zapustil položaj. Komik oddaje Saturday Night Live Colin Jost je to poudaril v svojem obračunu s predsednikom na sobotni korespondenčni večerji. “Republikanski kandidat za predsednika dolguje pol milijarde kazni zaradi bančnih goljufij in trenutno preživlja dneve v sodnem procesu proti pornozvezdnici, tekma pa je izenačena. Nič nima več smisla,” je dejal Jost.

Šala se je v veliki plesni dvorani hotela Washington Hilton dobro prijela. Toda zunaj mest, kjer se zbirajo politične elite in mediji, Trump uživa globoko podporo več deset milijonov Američanov, ki čakajo na priložnost, da ga poskusijo poslati nazaj v Belo hišo.

Avtor: Stephen Collinson/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje