Analiza pokazala, da je bil padli severnokorejski satelit vojaško neuporaben

Svet 05. Jul 202311:42 1 komentar
Severnokorejski izvidniški satelit
REUTERS

Analiza ostankov severnokorejskega izvidniškega satelita, ki ga je Pjongjang konec maja neuspešno izstrelil, je pokazala, da je bil ta vojaško neuporaben.

Prvi severnokorejski izvidniški satelit, ki ga je Pjongjang konec maja neuspešno izstrelil, je bil vojaško neuporaben, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Pred tem je Južna Koreja z dna Rumenega morja pobrala ostanke satelita in jih analizirala skupaj z ameriškimi strokovnjaki.

Severna Koreja je po lastnih navedbah izvidniški satelit razvila kot protiutež vse večji vojaški prisotnosti ZDA v regiji. Njegova neuspešna izstrelitev je sprožila obsežno 36-dnevno operacijo Južne Koreje, ki je pobrala ostanke, te pa so analizirali v Južni Koreji in ZDA, je sporočilo ministrstvo v Seulu.

Pjongjang napoveduje uspešno izstrelitev

Raketa s severnokorejskim satelitom je 31. maja kmalu po izstrelitvi padla v Rumeno morje. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je bila izstrelitev neuspešna zaradi izgube moči enega od pogonskih motorjev. Tako Južna Koreja kot Japonska in ZDA so izstrelitev obsodile, češ da je Pjongjang z njo znova prekršil sankcije ZN.

Te Severni Koreji prepovedujejo kakršnekoli preizkuse z uporabo tehnologije balističnih raket. Razvoj medcelinskih balističnih raket ter zmogljivosti za izstrelitev raket in satelitov v vesolje pa naj bi se precej prekrivale.

Sredi junija je severnokorejska vladajoča Delavska stranka ostro kritizirala tiste, ki so bili odgovorni za izstrelitev in zahtevala preiskavo incidenta. Obljubila je tudi, da bo Pjongjang uspešno izstrelitev izvedel v bližnji prihodnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje