Antony Blinken obiskal Zahodni breg, kjer je pozval k rešitvi dveh držav

Svet 31. Jan 202318:19 0 komentarjev
Antony Blinken
Ronaldo Schemidt/via REUTERS

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v Ramali potrdil zavezanost ZDA rešitvi dveh držav. Po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom je izrazil obžalovanje zaradi smrti nedolžnih Palestincev.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med današnjim obiskom Zahodnega brega potrdil zavezanost ZDA rešitvi dveh držav in strani vnovič pozval k umiritvi napetosti v času, ko se izraelsko-palestinski konflikt nevarno zaostruje.

Blinken je na današnjem srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Ramali ponovil, da Washington ostaja zavezan viziji rešitve dveh držav v regiji, s čimer je mišljena ustanovitev neodvisne palestinske države, ki bo mirno sobivala skupaj z Izraelom. Kot je dejal po obisku na Zahodnem bregu, vidi, da upanje med Palestinci postopno bledi. Ob tem je napovedal izplačilo dodatnih 50 milijonov dolarjev pomoči v okviru Agencije ZN za palestinske begunce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blinken se je po poročanju dpa tudi izrekel proti enostranskim korakom v konfliktu med Izraelom in Palestinci.

Palestinski predsednik znova zahteval konec izraelske okupacije

Abas pa je Izrael danes obtožil za eskalacijo nasilja na Zahodnem bregu. Kot je dejal v izjavi, se morajo “enostranska dejanja Izraela, ki so v nasprotju s podpisanimi sporazumi in mednarodnim pravom”, končati. Abas je po poročanju agencije Reuters tudi ponovil zahtevo po prekinitvi “izraelske okupacije”.

Antony Blinken začel turnejo po Bližnjem vzhodu
Ronaldo Schemidt/REUTERS

V minulih tednih se je konflikt med Izraelom in Palestinci nevarno stopnjeval. Zadnje prelivanje krvi se je zgodilo prejšnji teden, ko je bilo v petkovem strelskem napadu blizu sinagoge v Vzhodnem Jeruzalemu ubitih sedem ljudi, v soboto pa sta bila v streljanju v mestu ranjena še dva človeka. Napadi so bili odgovor na operacijo izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih devet Palestincev.

Vodja ameriške diplomacije je danes izrazil obžalovanje zaradi smrti “nedolžnih palestinskih civilistov, ki so izgubili življenje v stopnjevanju nasilja v zadnjem letu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od začetka leta je v nasilju umrlo 35 Palestincev, vključno z napadalci, militantnimi skrajneži in civilisti. V tem obdobju je bilo ubitih šest izraelskih civilistov in Ukrajinec, še poroča AFP.

Blinken se je pred obiskom Ramale v ponedeljek mudil v Jeruzalemu, kjer se je srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Tudi tam je obe strani pozval, naj sprejmeta “nujne korake” za umiritev napetosti.

Ameriški državni sekretar je turnejo po Bližnjem vzhodu v ponedeljek začel v egiptovski prestolnici Kairo, kjer je med drugim pohvalil egiptovskega predsednika Abdel Fataha al Sisija za vlogo, ki jo ima Egipt pri spodbujanju stabilnosti v regiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!