Ob obisku Blinkna na Bližnjem vzhodu še ena smrt na Zahodnem bregu

Svet 30. Jan 202315:17 0 komentarjev
Antony Blinken, Benjamin Netanjahu
Ronaldo Schemidt/REUTERS

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je začel turnejo po Bližnjem vzhodu in pozval k umiritvi napetosti med Izraelom in Palestinci. Izrael je sicer prav danes na okupiranem Zahodnem bregu znova ubil Palestinca.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v egiptovski prestolnici Kairo, kjer je začel svojo turnejo po Bližnjem vzhodu, pozval k umiritvi napetosti med Izraelom in Palestinci, potem ko je minuli teden znova izbruhnilo nasilje med stranema.

“V zadnjih nekaj dneh smo bili priča grozljivim terorističnim napadom, ki jih obsojamo in obžalujemo,” je v pogovoru za televizijo Al Arabija dejal Blinken. Vpletene je pozval k umiritvi napetosti in poudaril “pomen prizadevanj za rešitev z dvema državama”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem je Blinken pohvalil egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija za “pomembno vlogo Egipta pri spodbujanju stabilnosti v regiji”, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Zadnje prelivanje krvi med Izraelci in Palestinci se je zgodilo minuli teden. V petek je v strelskem napadu blizu sinagoge v vzhodnem Jeruzalemu umrlo sedem ljudi, v soboto zjutraj pa sta bila v streljanju v mestu ranjena še dva človeka. Do streljanja je prišlo po tem, ko je bilo v operaciji izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na okupiranem Zahodnem bregu ubitih devet Palestincev.

Antony Blinken začel turnejo po Bližnjem vzhodu
Ronaldo Schemidt/REUTERS

Izraelske sile so nato danes na okupiranem Zahodnem bregu ubile še enega Palestinca, so sporočili predstavniki obeh strani. 26-letni Nasim Naif Salman Abu Fouda je umrl zaradi “strelne rane v glavo, ki so jo danes zjutraj v Hebronu izstrelili okupacijski (izraelski) vojaki”, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelska vojska je sporočila, da so vojaki “prepoznali sumljivo vozilo” in “voznika prosili, naj ustavi vozilo, da bi ga pregledali”. Vendar pa naj bi voznik zapeljal v enega od izraelskim vojakov, zaradi česar so ti streljali na vozilo, s katerim je moški hotel pobegniti, navaja AFP.

Blinken je medtem že prispel v Jeruzalem, kjer se je sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Kasneje pa bo odpotoval tudi v Ramalo, kjer se bo sestal s palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom.

Ob prihodu v Izrael je obsodil tiste, ki so slavili nasilje v Jeruzalemu in vsa druga teroristična dejanja, ki so zahtevala nedolžna življenja. “Odgovornost vseh je, da sprejmejo ukrepe za umiritev napetosti, ne pa za njihovo podžiganje. To je edini način, da zaustavimo naraščajočo klimo nasilja, ki je terjala preveč življenj,” je še dodal.

Netanjahujeva vlada, najbolj desna v zgodovini Izraela, je po zadnjih izbruhih nasilja v soboto napovedala ukrepe za odvzem pravic do socialne varnosti “družinam teroristov”. Obenem naj bi v državi tudi olajšali pogoje za pridobitev dovoljenja za nošenje strelnega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!