Arbitražno sodišče v Washingtonu sprejelo tožbo Todorića proti hrvaški vladi

Gospodarstvo 02. Nov 202311:48 0 komentarjev
Ivica Todorić
PROFIMEDIA

Mednarodni center za poravnavo investicijskih sporov (ICSID) v Washingtonu je zavrnil pritožbo hrvaške vlade na tožbo nekdanjega lastnika in direktorja družbe Agrokor Ivice Todorića. Ta je tožbo na arbitražno sodišče proti Republiki Hrvaški vložil marca 2020, in sicer zaradi prestrukturiranja Agrokorja v okviru izredne uprave.

ICSID je sprejel uradno odločitev o pristojnosti v sporu, ki sta ga proti hrvaški vladi sprožili nizozemski družbi Adria Group B.V. in Adria Group Holding B.V. poslovneža Ivice Todorića. Po navedbah hrvaškega portala Telegram naj bi v celoti zavrnil argumente, s katerimi je hrvaško državno tožilstvo oporekalo pristojnosti arbitražnega organa.

Za Agrokor, ki je bil v lasti Todorića, je hrvaška vlada, potem ko se je koncern zaradi hude prezadolženosti znašel pred propadom, sprejela zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot lex Agrokor. Postopek izredne uprave nad prezadolženim hrvaškim koncernom Agrokor se je začel aprila 2017 in se je končal lani. V tem času je na pogorišču Agrokorja nastala skupina Fortenova z novimi lastniki.

Todorić je tožbo v Washingtonu vložil marca 2020, v njej pa naj bi po navedbah hrvaških medijev zahteval okoli štiri milijarde kun ali nekaj več kot pol milijarde evrov odškodnine.

Todorić tožbe ni vložil kot fizična oseba, ampak sta jo, kot omenjeno, vložili njegovi nizozemski podjetji, prek katerih je Todorić nekoč imel v lasti 95,5 odstotka Agrokorja. Podjetji sta tožbo vložili zaradi domnevnega kršenja bilateralnega dogovora o zaščiti naložb med Hrvaško in Nizozemsko, v tožbi pa naj bi navedli, da sta bili prisiljeni prenesti nadzor nad Agrokorjem na državo in da so jima nezakonito odvzeli naložbe.

Vlada: Vse odločitve so temeljile na zakonodaji

V vladi navedb Nacionala o odločitvi ICSID niso demantirali. Za portal hrvaške televizije N1 so v sredo sporočili, da gre po njihovih informacijah “zgolj za ocenjevanje prejšnjih vprašanj s strani ICSID”. Dodali so, da bo Hrvaška v nadaljevanju postopka lahko predstavila tudi “druge ugovore glede pristojnosti, pa tudi argumente, ki se nanašajo na samo bistvo spora”.

“Vse odločitve vlade so temeljile na zakonodaji, upoštevajoč splošno gospodarsko in finančno stabilnost Hrvaške, ohranitev delovnih mest in obstoj podjetja,” so še sporočili za N1.

Koncern Agrokor je leta 2017 zaposloval več kot 50.000 ljudi na območju jugovzhodne Evrope, njegov propad pa bi zaradi povezanosti z na tisoče podjetji negativno vplival na gospodarstva Hrvaške in vseh držav v regiji. Postopek izredne uprave je zajel 77 Agrokorjevih družb. Celotni dolg družbe je takrat znašal 56 milijard kun ob 30-kratniku razmerja med dolgom in dobičkom iz poslovanja, na računih družb pa je bilo le šest kun.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!