Asad dovolil odprtje še dveh mejnih prehodov za dostavljanje pomoči po potresu

Svet 14. Feb 202310:22 0 komentarjev
POrušeno mesto v Siriji
REUTERS/Mahmoud Hassano

Humanitarna pomoč za več kot štiri milijone ljudi, ki živijo na območjih pod nadzorom upornikov na severozahodu Sirije, bo odslej lahko prihajala prek dveh dodatnih mejnih prehodov. Kot je sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, so se s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom dogovorili, da dodatna mejna prehoda na meji s Turčijo odpre za uvodno obdobje treh mesecev. Pred tem je pomoč prišla le prek prehoda Bab al Hava.

Sirija je privolila v odprtje še dveh mejnih prehodov za dostavo pomoči žrtvam potresa, je v ponedeljek sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Pred potresom je skoraj vsa pomoč za več kot štiri milijone ljudi, ki živijo na območjih pod nadzorom upornikov na severozahodu Sirije, iz Turčije prihajala prek le enega prehoda – Bab al Hava.

Preberite še: Znova “pozabljena” Sirija: kje je pomoč, ki jo potrebujejo prizadeta območja?

“Odprtje mejnih prehodov bo skupaj z olajšanjem humanitarnega dostopa, pospešitvijo izdajanja vizumov in olajšanjem potovanja omogočilo hitrejši dotok večje količine pomoči,” je dejal Guterres.

Sirski predsednik Bašar al Asad naj bi privolil v odprtje dveh mejnih prehodov – Bab Al Salam in Al Raee – iz Turčije v severozahodno Sirijo za uvodno obdobje treh mesecev.

Guterres je opozoril, da je zaradi še vedno naraščajočega števila žrtev potresa in preživelih, ki so v od državljanske vojne razdejani Siriji izpostavljeni ostrim zimskim razmeram, zagotavljanje hrane, zdravstvenih storitev, zavetja in drugih življenjsko pomembnih potrebščin izredno nujno.

Preberite še: Vodja hrvaških reševalcev: Streli so odjeknili blizu nas. Vse bolj nevarno je

Sporočilo je prišlo dan po tem, ko se je vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus v Damasku sestal z Asadom in razpravljal o odzivu na uničujoč potres, ki je prejšnji teden prizadel Sirijo in Turčijo.

Zaradi potresa, ki je terjal več kot 36.000 življenj, je bilo moteno tudi delovanje edinega mejnega prehoda, ki je odprt za prevoz pomoči iz Turčije.

Preberite še: Psi z misijo reševati življenja: kako urijo naše reševalce na štirih tačkah?

ZDA so sporočile, da bi bilo novo odprtje meja pozitivno za Sirijo, če Asad s tem misli resno. “Če režim misli resno in če je pripravljen te besede uresničiti, bi bilo to dobro za sirsko ljudstvo,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!