Vodja hrvaških reševalcev: Streli so odjeknili blizu nas. Vse bolj nevarno je

Svet 12. Feb 202318:58 2 komentarja

Spopadi, tudi oboroženi, plenjenje trgovin in lekarn ter ljudje, ki so prepuščeni sami sebi. Razmere na v potresu prizadetem jugu Turčije postajajo vse bolj nevarne, je s terena poročal vodja hrvaških reševalcev.

Hrvaški reševalci, ki so še vedno v Turčiji, poročajo o vse bolj nevarnih razmerah na terenu. Vodja hrvaške ekipe Siniša Badovinac je v telefonskem pogovoru za Novi list povedal, da je “težko delati brez spremstva policije ali vojske”. “V neposredni bližini ene od naših reševalnih ekip sta se spopadli dve večji skupini lokalnega prebivalstva, odjeknili so tudi streli, na koncu pa se je vmešala vojska,” je opisal.

Badovinac, sicer poveljnik državne interventne enote civilne zaščite na Reki, je prav tako opisal, kaj se je zgodilo kolegom reševalcem iz Ukrajine, ki so delali na istem območju kot hrvaški reševalci. Kot je dejal, so bili med iskalno akcijo napadeni, zaradi česar je njihov vodja zaukazal umik v bazo.

“Iz baze brez policijskega spremstva ne odidejo več,” je dodal in pripovedoval o tem, kako je v mestu že pokradeno vse, kar se je pokrasti dalo. Predvsem so izropane trgovine, lekarne in bencinske črpalke, povzema hrvaški N1. Hkrati je nemogoče kaj kupiti, saj poslovalnice ne obratujejo.

Da so ljudje na prizadetih območjih v Turčiji prepuščeni sami sebi, je iz mesta Adana danes poročala tudi novinarka hrvaške televizije N1 Iva Puljić Šego. Po njenih navedbah so območja, ki ležijo še bolj na jugu Turčije, denimo v provinci Hatay, tudi na robu zdravstvene krize.

Hatay, Turčija
Emilie Madi/REUTERS

Celotni kraji so tam namreč zravnani z zemljo, nekateri ljudje pa prejmejo manj pomoči kot drugi. “Če ne bi bilo prostovoljcev, ki delijo hrano, vodo, oblačila, ljudje, ki niso bili evakuirani oziroma niso odšli v druga mesta, ne bi imeli zagotovljenih nikakršnih življenjskih pogojev,” je opisala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje