Avstrija: Gazprom naj napolni skladišča ali se sooči s konkurenco

Svet 13. Maj 202218:59 2 komentarja
Gazprom, Rusija
Gazprom (PROFIMEDIA)

Avstrijska vlada je ruski Gazprom pozvala, naj napolni skladišče plina blizu meje z Bavarsko. V nasprotnem primeru bo, kot je napovedala, ukrepala. Težave z oskrbovanjem takih skladišč so se pojavile zaradi vojne v Ukrajini. Evropske države se sicer v luči vojne trudijo zmanjšati odvisnost od ruskih energentov.

Avstrijska vlada je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zagrozila, da bo ukrepala proti ruskemu energetskemu velikanu Gazpromu, če ta ne bo napolnil strateško pomembnega skladišča blizu meje z Bavarsko. Skladišče plina Haidach je pomembno tako za avstrijsko kot nemško oskrbo.

Avstrijsko ministrstvo za okolje in energije je napovedalo, da se bo obrnilo na druga podjetja, če ruski Gazprom, ki je delno v državni lasti, ne bo zapolnil skladišča.

Skladišče Haidach zdaj uporabljajo podjetja, ki so del skupine Gazprom. Preden bi ga začeli uporabljati drugi dobavitelji, mora Avstrija sicer spremeniti zakonodajo, navaja dpa. “Zdaj oblikujemo pravni okvir,” je za časnik Kleine Zeitung dejal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Haidach, ki leži v bližini Salzburga, je eden največjih evropskih podzemnih skladišč zemeljskega plina, ki je pomembno tako za Nemčijo kot Avstrijo.

“Naj ga uporabljajo ali pa ga bodo izgubili. Če ga bodo uporabljali, je vse v redu, če pa ga ne bodo uporabljali, lahko dostop do njega dobijo druga podjetja,” je dejal Nehammer.

Obseg ruske dobave plina, ki v Evropo poteka preko Ukrajine, se je v četrtek po navedbah Gazproma sicer zmanjšal za skoraj tretjino, potem ko je Ukrajina v sredo uresničila napovedi in ustavila dobavo preko plinovoda v regiji Lugansk na vzhodu države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje