Avstrijski kancler si želi ograje, kot je tista med ZDA in Mehiko

Svet 18. Mar 202313:17 4 komentarji
Ograja na meji med ZDA in Mehiko.
Ograja na meji med ZDA in Mehiko. Foto: PROFIMEDIA

Del avstrijske politike je razburila napoved tamkajšnjega kanclerja Karla Nehammerja, da si želi na vzhodni meji EU zgraditi "zelo visoko" ograjo, takšno, kot stoji na meji med ZDA in Mehiko. Po njegovih besedah si slednjo vodja avstrijske zvezne policije v ZDA že ogleduje.

Avstrijski kancler Karl Nehammer želi na vzhodni meji Evropske unije (EU) podobno ograjo, kot je tista, ki stoji na meji med ZDA in Mehiko. Nehammer je za sobotno izdajo nemškega tabloida Bild razkril, da si ograjo v ZDA te dni ogleduje vodja avstrijske zvezne policije.

Dejal je, da bi morala biti ograja “zelo visoka in segati globoko v zemljo, mora biti pa tudi strogo nadzorovana tako iz tehničnega kot kadrovskega vidika,” saj da je le tako moč zaustaviti nezakonite migracije.

Pojasnil je, da bodo svoje znanje delili z drugimi državami v EU, kot je Bolgarija. Strogo zaščitena zunanja meja EU je po njegovem mnenju “nujna za prosto schengensko območje in obrambo pred terorizmom”.

Karl Nehammer
PROFIMEDIA

Nehammer je sicer že večkrat pozval h gradnji ograj na zunanjih mejah EU, v zvezi s prihodnjim vrhom Evropskega sveta na to temo, pa je dejal, da je razvoj migracij dramatičen. Po njegovih besedah je namreč na Bližnjem vzhodu več milijonov beguncev in migrantov, nekateri izmed njih pa so v nedavnem potresu v Turčiji in Siriji ponovno izgubili vse.

Opozicija kritična

Njegove izjave so že kritizirali opozicijski socialdemokrati (SPÖ). Predstavnik SPÖ za varnost Reinhold Einwallner je Nehammerja in njegovo stranko ÖVP obtožil, da se ukvarjajo le s slogani in ne z rešitvami. Po mnenju socialdemokratov je namreč potrebna sprememba azilnega sistema na ravni EU, to pa naj bi ÖVP po besedah Einwallnerja blokiral.

Opozicijski skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) pa so pozvali k strožjim ukrepom na avstrijskih mejah. Vodja FPÖ Herbert Kickl je dejal, da bi moral kancler nehati prelagati odgovornost na EU. Po mnenju svobodnjakov je namreč nujno, da se zamrznejo postopki za azil, Avstrija pa mora postati “trdnjava”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje