Avtor fotografije, ki je pretresla svet: “Bil sem na robu joka”

Svet 09. Feb 202321:43 0 komentarjev
oče, mrtva hčerka Turčija
REUTERS

"Bil sem na robu joka," so besede fotografa, ki je po uničujočih potresih v Turčiji in Siriji, v objektiv ujel skrušenega očeta. Slednji je za roko držal pod ruševinami zasuto mrtvo 15-letno hčerko.

Avtor fotografije, ki je po uničujočih potresih v Turčiji in Siriji pretresla svet, je opisal trenutke, ko je v objektiv ujel očeta, ki sedi ob porušeni stavbi v turškem mestu Kahramanmaraş in za roko drži – pod ruševinami zasuto – mrtvo 15-letno hčerko.

Ta je umrla v ponedeljek, ko se je na njeno posteljo zrušila betonska plošča stavbe, ki je bila nekoč njihov dom.

Kot je opisal fotograf agencije AFP Adem Altan, je sprva pretresljiv trenutek opazoval z razdalje nekaj metrov. Nato ga je oče pokojne najstnice poklical k sebi in mu je s tresočim glasom dejal: “fotografirajte mojega otroka.” Altan je takrat ostal brez besed.

“Ko sem fotografiral, sem bil tako žalosten. Vedno znova sem si ponavljal, s kakšno neizmerno bolečino se oče sooča. Bil sem na robu joka,” tako besede fotografa povzema France24.

Srce parajoča fotografija je preplavila svet in polnila naslovnice svetovnih medijev, med drugim španskega El Paisa, britanskega Financial Timesa in ameriškega Wall Street Journala.

Preberite še: Ganljiv prizor: poskrbeli, da deček ni bil žejen, nato so ga rešili (VIDEO)

Podobne pretresljive zgodbe prihajajo tudi iz Sirije, kjer so izpod ruševin rešili novorojenko. Mama jo je rodila kmalu po potresu in nato umrla. Umrl je tudi dekličin oče ter štirje brati in sestre. Srečni konec pa ima 36-urno reševanje dveh otrok, ki sta bila ujeta pod ruševinami. Starejša sestra je mlajšega brata ščitila, medtem ko sta bila stisnjena med ruševinami, posnetek pa je zakrožil po svetovnih medijih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!