Balkan v primežu vročinskega vala, na jugu BiH do 41 stopinj Celzija

Svet 29. Jul 202109:28 0 komentarjev
Vročinski val
Alen Milavec/BOBO

Vročina bo v naših krajih vztrajala še vse do sobote. Medtem se na Balkanu soočajo s temperaturami, ki se gibljejo med 35 in 40 stopinjami Celzija. Na jugu BiH danes pričakujejo celo 41 stopinj.

V hrvaški Makarski je bil včeraj izenačen julijski rekord iz leta 2007 – izmerili so 38,7 stopinj Celzija. Na otoku Mljet pa so ob 14. uri popoldan zabeležili celo temperaturo 40,1 stopinj Celzija. Vrtoglavo vroče je bilo tudi v BiH – 40 stopinj v Zenici, 41 stopinj v Mostarju.

Napovedi, da bo Balkan zajel vročinski val, so se torej uresničile. Na Hrvaškem ne pričakujejo bistvenih ohladitev v tem tednu, zato ljudi opozarjajo, naj pazijo na svoje zdravje v tej vročini.

V Srbiji je hidrometeorološki zavod za današnji dan napovedal temperature med 35 in 39 stopinjami Celzija, v BiH pa so razglasili oranžen alarm, ker na jugu države pričakujejo 41 stopinj. V Sarajevu bo medtem “le” 37 stopinj Celzija.

Pri nas bo dan pretežno jasen, živo srebro pa se bo povzpelo do 33 stopinj Celzija, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Kako se zavarovati pred vročino?

  • Zmanjšamo izpostavljenost vročini: umaknemo se v senco ali hladnejše prostore.
  • Zmanjšamo nastajanje toplote: fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. Uživamo “lahko hrano,” v manjših obrokih.
  • Telesu omogočimo odvajanje toplote: s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin.
  • Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in 17. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo (z zaščito pred UVA- in UVB-žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem (tj. SZF oz. angl. SPF) najmanj 30.

Vir: NIJZ

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!