Biden oster do Putina: Brutalno nepotrebno vojno je izbral en sam človek

Svet 21. Sep 202219:16 > 23:33 0 komentarjev
Joe Biden
Shannon Stapleton/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je danes na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov Rusijo obtožil, da želi z vojno ukiniti pravico Ukrajine do obstoja kot države in naroda. Obsodil je grožnje ruskega predsednika glede uporabe jedrskega orožja, se zavzel za razširitev Varnostnega sveta ZN in poudaril, da si ZDA ne želijo konflikta s Kitajsko.

“V zadnjem letu je naš svet doživel velike pretrese in brutalno nepotrebno vojno, ki jo je izbral en sam človek,” je v uvodu svojega govora na zasedanju Generalne skupščine dejal predsednik ZDA Joe Biden in hkrati Rusijo obtožil, da je z napadom na svojo sosedo brezsramno kršila temeljna načela Ustanovne listine ZN. Pojasnil je, da si ZDA želijo, da bi se vojna končala pod pravičnimi pogoji in da je Rusija edina država, ki to zdaj preprečuje, poroča BBC.

“Tik pred napadom je ruski predsednik Vladimir Putin trdil, da je Ukrajino ustvarila Rusija in da nikoli ni imela prave državnosti. In zdaj smo priča napadom na šole, železniške postaje, bolnišnice in grozljivim dokazom ruskih vojnih zločinov,” je opozoril in med drugim omenil tudi nedavno odkrito množično grobišče v ukrajinskem mestu Izjum, kjer so po njegovih besedah na truplih bili jasni znaki mučenja. “Kdorkoli ste, kjerkoli živite, v karkoli verjamete, ob tem bi vam morala zavreti kri,” je še dodal. V luči tega je obsodil vsakršno uporabo nasilja, osvajalne vojne in spreminjanje meja s prelivanjem krvi. Meni, da je zagovarjanje suverenih pravic manjših narodov in spoštovanje mednarodnega prava skupni temelj, na katerem morajo stati države članice ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je Putin danes odredil delno vojaško mobilizacijo in zatrdil, da je Moskva pripravljena uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, tudi jedrska, je Biden vse države pozval, naj se ponovno zavežejo h krepitvi režima neširjenja jedrskega orožja s pomočjo diplomacije. “Ne glede na to, kaj se še dogaja v svetu, so ZDA pripravljene izvajati ključne ukrepe za nadzor nad orožjem,” je dejal in opozoril, da v jedrski vojni ni zmagovalcev. Zdi se mu tudi zaskrbljujoče, da se je Rusija odpovedala idealom neširjenja jedrskega orožja.

združeni narodi
Shannon Stapleton/REUTERS

“ZDA bodo še naprej odločno spodbujale svojo vizijo globalne svobode in blaginje, vendar si ne želijo konflikta s Kitajsko ali nove hladne vojne,” je opozoril in dodal, da se bodo pri obvladovanju spreminjajočih se geopolitičnih trendov ZDA obnašale kot razumna voditeljica. Naznanil je tudi, da Washington ne bo pozival držav, da izbirajo med ZDA in drugimi partnerji. Hkrati je podprl tudi razširitev Varnostnega sveta ZN, da bi bili bolje zastopani tudi Afrika in Latinska Amerika. “ZDA podpirajo povečanje števila stalnih in nestalnih članic v svetu. To vključuje stalne sedeže za države, ki jih že dolgo podpiramo – stalne sedeže za države v Afriki, Latinski Ameriki in na Karibih,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!