Biden pastorju povedal, da bo še enkrat kandidiral za predsednika

Svet 04. Okt 202208:08 1 komentar
Joe Biden
PROFIEMDIA

Ameriški predsednik Joe Biden naj bi v pogovoru s pastorjem Alom Sharptonom omenil, da se bo potegoval za drugi predsedniški mandat leta 2024.

V javnosti se že dalj časa ugiba, ali se bo 79-letni ameriški predsednik Joe Biden po koncu prvega mandata boril še za drugega. V zasebnem pogovoru s pastorjem in borcem za pravice temnopoltih Alom Sharptonom naj bi dejal, da bo leta 2024 še enkrat kandidiral, poroča CNBC.

“To bom ponovil,” je dejal Biden ob tem, ko je poziral za fotografijo s Sharptonom. Biden do zdaj še ni nedvoumno potrdil, da se bo znova podal v predsedniško bitko, po poročanju CNBC pa so bile besede v pogovoru s Sharptonom najmočnejši signal o ponovni kandidaturi.

Biden naj bi že pred prejšnjimi volitvami Sharptonu med prvimi napovedal svojo kandidaturo. Srečala sta se januarja 2019 ob robu dogodka v spomin na Martina Luthra Kinga mlajšega. Takrat Biden še prav tako uradno ni naznanil svoje kandidature, vendar naj bi v pogovoru s Sharptonom iskal njegovo podporo. Po poročanju CNBC naj bi ravno podpora temnopoltih volilcev Bidnu pomagala do zmage proti Donaldu Trumpu.

Že dalj časa ugibanja o ponovni predsedniški  kandidaturi

Septembra se Biden v pogovoru za televizijo CBS ni trdno zavezal k novi predsedniški kandidaturi leta 2024, dejal je le, da namerava to storiti. Danes 79-letni Biden je leta 2020 na predsedniških volitvah premagal republikanca in nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Novembra letos bo dopolnil 80 let. Njegova starost sproža vprašanja o primernosti za ta položaj, ki zahteva veliko napora.

Biden je sicer v pogovoru za CBS dejal, da tega, koliko je star, pač ne more spremeniti. Televizijskemu voditelju in Američanom je priporočil, naj spremljajo njegovo delo in sami presodijo, ali premore dovolj energije ali bistrega uma za to. “Voditelji zveze Nato in drugi, s katerimi se pogovarjam, me ne sprašujejo, koliko sem star,” je dejal.

Zadnji predsednik, ki se ni odločil za vnovično kandidaturo, je bil Lyndon Johnson leta 1968.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje