Biden v Južni Koreji, mu bo soseda izkazala dobrodošlico z jedrskim poizkusom?

Svet 20. Maj 202207:04 0 komentarjev
Joe Biden
REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je danes odpotoval v Azijo, kjer se bo najprej ustavil v Južni Koreji, od tam pa bo v nedeljo nadaljeval pot na Japonsko. V soboto se bo v Seulu srečal z novim predsednikom Južne Koreje Yoon Suk-yeolom, s katerim bosta govorila predvsem o Severni Koreji, širjenju kitajskega vpliva v Aziji, pa tudi o vojni v Ukrajini.

ZDA sicer proti širjenju kitajskega vpliva v Aziji pripravljajo nov okvir za meddržavno sodelovanje, imenovan Indopacifiški ekonomski okvir. Yoonova vlada je že izrazila trdno podporo tej pobudi, ne glede na trdne gospodarske in trgovinske vezi s Kitajsko. V tej pobudi bodo predvidoma sodelovale še Japonska, Singapur, Avstralija in Nova Zelandija.

Biden naj bi v Južni Koreji obiskal tudi demilitarizirano območje na meji s Severno Korejo, ki od začetka letošnjega leta znova bolj intenzivno izvaja provokacije s testiranjem raketnih izstrelkov, s čimer krši resolucije Varnostnega sveta ZN.

Nekateri analitiki predvidevajo, da bi lahko Pjongjang Bidnu in novoizvoljenemu Suk-yeolu “izrekel dobrodošlico” z jedrskim poskusom. Novi južnokorejski predsednik se namreč zavzema za nekoliko trši pristop do severne sosede kot njegovi predhodniki, njegova vlada pa ni tako naklonjena finančni pomoči Severni Koreji v primerjavi z vlado prejšnjega predsednika Moona Jaeina. Po obisku v Južni Koreji se bo Biden v nedeljo v Tokiu srečal z japonskim premierjem Fumiom Kishido, v japonski prestolnici pa bo nato potekal tudi vrh voditeljev držav članic partnerstva Quad, v katerem poleg ZDA in Japonske sodelujeta še Indija in Avstralija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!