Macron obiskal Washington, Biden bi se pogovarjal s Putinom le pod pogojem

Svet 01. Dec 202218:34 > 21:33 1 komentar
Macron, Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Ameriški in francoski predsednik Joe Biden ter Emmanuel Macron sta po srečanju v Beli hiši med drugim zagotovila nadaljevanje pomoči Ukrajini, dokler bo ta potrebna, pohvalila sta protestnike v Iranu in se zavzela za sodelovanje glede Kitajske in podnebnih sprememb.

Predsednik ZDA Joe Biden je francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu priredil prvi državniški obisk svojega mandata, ki se je začel z veličastnim sprejemom pred Belo hišo in končal z državniško večerjo. Voditelja sta se po sprejemu v Beli hiši umaknila na zasebne pogovore za zaprtimi vrati, o vsebini katerih sta nato spregovorila na skupni novinarski konferenci.

Glede Ukrajine sta zagotovila še, da bo morala Rusija odgovarjati za vojne zločine, izrekla pa sta tudi pohvalo pogumnim protestnikom v Iranu, kjer ljudje množično protestirajo proti režimu po smrti Iranke v zaporu, ki jo je aretirala ekstremistična verska policija.

Eno od kritičnih vprašanj pred srečanjem je Bidnova zakonodaja za boj proti inflaciji, ki prinaša velika vlaganja v boj proti podnebnim spremembam in daje veliko prednost ameriškim podjetjem v obliki davčnih olajšav in kreditov. Med drugim pri električnih avtomobilih.

Biden je na novinarski konferenci zagotovil, da zakonodaja ni na škodo evropskih podjetij. “Oboji spet delamo in še naprej bomo ustvarjali delovna mesta v predelovalni industriji, vendar ne na račun Evrope,” je dejal. Zagotovil je, da sta se z Macronom dogovorila, da se bodo glede zelene ekonomije uskladili med ZDA in Evropo.

“Dogovorila sva se, da se bomo dogovorili o praktičnih korakih za usklajevanje naših pristopov, da lahko potem utrdimo in zavarujemo oskrbovalne verige, predelovalno industrijo in inovacije na obeh straneh Atlantika,” je dejal Biden. Macron je potrdil, da so se dogovorili za ponovno uskladitev pristopov. Kaj natančno to pomeni oziroma kako bodo evropska podjetja na boljšem, še ni jasno.

Macron, Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Pogovori obeh voditeljev so še pred novinarsko konferenco prinesli skupno izjavo, za katero je Biden zagotovil, da potrjuje neomajno zavezništvo med obema državama. Podala sta skupno vizijo za utrditev varnosti in blaginje po svetu, za boj proti podnebnim spremembam, za večjo odpornost sveta pred posledicami podnebnih sprememb in za napredovanje demokratičnih vrednot.

Pri tem sta potrdila podporo obeh držav Ukrajini, glede Kitajske pa sta se dogovorila o nadaljnjem usklajevanju odnosa do države, ki predstavlja izziv svetovnemu redu na osnovi pravil, med kar spada spoštovanje človekovih pravic in boj proti podnebnim spremembam.

Macron, BidenKevin Lamarque/REUTERS

Poziv k začetku pogajanj

Macron poziva k začetku pogajanj med Moskvo in Kijevom in Biden je na novinarski konferenci dejal, da je pripravljen na pogovor s Putinom, če si ta resnično želi konca vojne, ki jo je sprožil. “Doslej take pripravljenosti še ni pokazal,” je dejal Biden.

Macron je danes napovedal, da se bo v prihodnjih dneh pogovarjal s Putinom. V pogovoru za ameriško televizijo ABC je prav tako izrazil upanje, da so mirovna pogajanja za končanje vojne v Ukrajini še vedno mogoča. Francoski predsednik, ki se je od začetka invazije večkrat pogovarjal s Putinom – nazadnje 11. septembra – je povedal, da je najprej želel obiskati ZDA in se poglobljeno pogovoriti z Bidnom, z ruskim predsednikom pa da bo govoril “v naslednjih dneh”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je že ob prihodu v Belo hišo dejal, da morajo z Američani ponovno postati “bratje v orožju” glede svetovnih izzivov. Biden je Macrona sprejel kot voditelja najstarejše zaveznice ZDA, deloma pa ga je počastil s prvim državniškim obiskom tudi zaradi novega zavezništva med ZDA, Veliko Britanijo in Avstralijo v Tihem oceanu, kjer je Francija izgubila dogovorjeno prodajo podmornic Avstraliji.

Macrona je ob prihodu pred Belo hišo pričakala salva iz 21 topov ter častna straža, med prisotne so razdelili majhne francoske in ameriške zastave, s katerimi so mahali v pozdrav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje