Biden zavrnil Trumpov poskus, da bi zaščitil dokumente

Svet 16. Feb 202220:33 0 komentarjev
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je odredil, da lahko nacionalni arhivi odboru za preiskavo napada na kongres 6. januarja lani predajo seznam obiskovalcev Bele hiše na dan napada. S tem je zavrnil sklicevanje predhodnika Donalda Trumpa na tako imenovani izvršni privilegij.

Ameriški predsednik Joe Biden je zavrnil sklicevanje predhodnika Donalda Trumpa na tako imenovani izvršni privilegij in odredil, da lahko nacionalni arhivi odboru za preiskavo napada na kongres 6. januarja lani predajo seznam obiskovalcev Bele hiše na dan napada.

Biden je že lani zavrnil podoben Trumpov argument glede drugih podatkov, ki jih kongresni odbor potrebuje za preiskavo napada Trumpovih privržencev, ki so želeli preprečiti formalno potrditev volilne zmage Bidna na predsedniških volitvah novembra 2020.

Trump je tožil in izgubil na vseh stopnjah in odbor je okrog 700 strani podatkov dobil januarja. Odbor, ki skuša sestaviti celovito zgodbo dogajanja, je nato želel še seznam obiskovalcev Bele hiše na dan napada. Pred napadom je Trump na zborovanju pred Belo hišo zbranim povedal, da gredo skupaj proti kongresu, kjer se bodo borili za svojo državo. Sam je potem zavil v Belo hišo in spremljal dogajanje po televiziji.

Odbor je doslej odkril, da so ga sodelavci in družinski člani več ur pozivali, naj množici naroči, da se razide, Trump pa je bil začuden, ker ni skoraj nihče delil njegovega navdušenja nad postopki njegovih privržencev, ki so razbijali po kongresu in lovili kongresnike. Na koncu jim je le sporočil, da jih ima rad, ampak naj gredo domov.

Na izvršni privilegij se lahko sklicujejo le predsedniki ZDA. S tožbami skuša preprečiti objavo informacij o dogajanju 6. januarja lani.

Izidov volitev še vedno ne sprejema in vztraja, da je šlo za prevaro, čeprav so tudi vodilni člani njegove vlade, kot je bil nekdanji pravosodni minister ZDA Bill Barr, priznali, da je bilo z volitvami vse v redu. Biden je v ukazu za predajo seznama obiskovalcev Bele hiše kongresnemu odboru ugotovil, da je to v interesu ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!