Bidnov teden v Evropi v znamenju pogovorov z zavezniki in tekmeci

Svet 10. Jun 202105:00 > 08:19 0 komentarjev
Predsednik ZDA Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden bo ta teden preživel v Evropi. Na pogovorih se bo sestal tako z zavezniki iz vrst skupine G7, Nata in Evropske unije, kot tudi s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom.

Predsednik ZDA Joe Biden začenja svoj obisk na evropskih tleh. Pred njim je pester teden – med svojim prvim obiskom v tujini, odkar je januarja prevzel vodenje ZDA, se bo sestal z državnim vrhom Združenega kraljestva, se udeležil srečanja voditeljev skupine največjih industrijskih držav G7, z voditelji držav vojaškega zavezništva Nato in Evropske unije ter z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Rdeča nit srečanja: obnova transatlantskih odnosov in preoblikovanje odnosov z Rusijo, piše tiskovna agencija Reuters.

Biden je iz ZDA odpotoval včeraj, danes pa se bo sestal z britanskim predsednikom vlade Borisom Johnsonom. Voditelja držav, ki imata “poseben odnos”, se bosta pogovarjala o stanju in prihodnosti po brexitu. Od petka do nedelje pa se bo Biden udeleževal vrha G7, na katerem bodo poleg članic skupine – Francije, Italije, Kanade, Japonske Nemčije, ZDA in Združenega kraljestva – kot gostje sodelovali tudi voditelji Avstralije, Indije, Južne Afrike in Južne Koreje. Srečanje bo potekalo v obmorskem kraju Sv. Ives (Cornwall) na jugozahodu Otoka.

G7 tudi o obdavčitvi dohodka velikih podjetij

Voditelji držav G7 se bodo pogovarjali o cepivih, trgovini, podnebju, o obnavljanju infrastrukture v državah v razvoju, navaja Reuters in dodaja, da uradniki ZDA srečanje skupine vidijo kot način za soočenje z naraščajočim vplivom Kitajske. Voditelji držav se bodo pogovarjali tudi o predlogu obdavčitve multinacionalnih podjetij – dogovor o globalnem davku na dohodke korporacij, o katerem so se pred dnevi strinjali finančni ministri držav G7, predvideva najmanj 15-odstotno obdavčitev dohodkov pravnih oseb v državah po svetu.

V času Bidnovega potovanja proti Evropi je v medijih zakrožila informacija, da bodo ZDA v naslednjih dveh letih približno sto državam na svetu priskrbele 500 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva. Razdeljevanje bo potekalo v sklopu globalne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. Predvidoma bodo letos razdelili 200 milijonov odmerkov, preostanek pa v prihajajočem letu.

Sv. Ives, Cornwall
Phil Noble/REUTERS

Nova davčna pravila bi, kot je sporočil britanski finančni minister Rishi Sunak, prav tako zadevala plačevanje davka podjetij z vsaj 10-odstotno stopnjo dobička: 20 odstotkov dobička nad 10-odstotno stopnjo bi bilo namreč prenesenega v države, kjer je bil ustvarjen, in tam obdavčenega. Tovrstna sprememba obdavčevanja bi po mnenju skupine G7 zagotovila, da bi podjetja plačala davek v državi, kjer poslujejo.

Biden in Putin se bosta srečala 16. junija

Udeležbi na vrhu G7 bo sledilo srečanje Bidna s kraljico Elizabeto v gradu Windsor, kjer bo prisotna tudi prva dama ZDA Jill Biden. Medtem ko je kraljica Elizabeta še kot princesa leta 1951 spoznala ameriškega predsednika Harrya Trumana, bo Biden dvanajsti predsednik ZDA, s katerim se bo monarhinja sestala v času njegovega predsedniškega mandata, piše britanski BBC. Po srečanju s kraljico, ki bo predstavljalo zadnji Bidnov opravek na Otoku, bo ameriški predsednik odpotoval v Bruselj na vrh zveze Nato (ponedeljek) in srečanje z voditelji držav Unije (torek).

Srečanja z voditelji zavezniških držav bodo potekala tik pred sredinim srečanjem ameriškega in ruskega predsednika, ki bo 16. junija v Ženevi. Kot je povedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, v Washingtonu srečanje razumejo kot priložnost za “obrambo ameriških interesov in vrednot”, v ospredju pogovora pa bo “strateška stabilnost”. Kot je komentiral Sullivan, se Biden s Putinom ne bo sestal navkljub razlikam med ZDA in Rusijo, temveč zaradi njih.

“Ne iščemo konflikta z Rusijo,” je ob včerajšnjem prihodu na Otok povedal Biden. “Želimo si stabilnega in predvidljivega odnosa … Ampak bil sem jasen: ZDA bodo odgovorile preudarno in pomenljivo, če bo ruska vlada izvajala škodljive dejavnosti,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!