Bo albanski predlog prinesel rešitev glede zveze srbskih občin na Kosovu?

Svet 09. Jun 202311:32 0 komentarjev
Kosovski Srb protestira pred vozilom KFOR
REUTERS/Ognen Teofilovski

V reševanje zapletenih razmer na severu Kosova se je vključila tudi Albanija, ki je pripravila nov predlog za oblikovanje skupnosti srbskih občin. Načrt je premier Edi Rama poslal tudi mednarodnim partnericam, zagotovil pa je da predlog upošteva "vse razloge za nastanek zveze in sklepe kosovskega ustavnega sodišča". Oblikovanje skupnosti srbskih občin, ki jo predvideva tudi bruseljski sporazum, že dolgo časa skrbi za spore med Beogradom in Prištino.

Albanski premier Edi Rama je v četrtek sporočil, da je francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in nemškemu kanclerju Olafu Scholzu pa tudi EU in ZDA poslal svoj predlog načrta za vzpostavitev skupnosti srbskih občin. V nemški vladi so za kosovski portal Kosovo Online potrdili, da so prejeli predlog načrta, a niso želeli komentirani njegove vsebine.

Rama je v četrtek sporočil, da je svoj predlog načrta poslal Macronu in Scholzu pa tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in ameriški strani, je poročala srbska agencija Tanjug. Ob tem je izpostavil, da ne razume obotavljanja kosovskih oblasti, da bi umirile razmere na severu države, ki “dobivajo razmere politične tragedije za Kosovo“.

“Zagotavljam vam, da gre za dokument najvišje mednarodne ravni, ki upošteva vse razloge za vzpostavitev skupnosti srbskih občin,” je zagotovil Rama. Poudaril je še, da predlog spoštuje tudi vsa priporočila oz. sklepe kosovskega ustavnega sodišča.

Kosovski premier Albin Kurti je na četrtkovem zasedanju kosovske skupščine medtem sporočil, da lahko razširi načrt svoje vizije glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin, ki ga je predstavil 2. maja v Bruslju, a da se morajo o tem najprej strinjati vse strani, poroča mreža Radio Slobodna Evropa (RSE). Njegov predlog ne omenja skupnosti občin s srbsko večino, temveč določeno stopnjo samouprave za Srbe na Kosovu.

Vzpostavitev skupnosti določa bruseljski sporazum iz leta 2013, a se Beograd in Priština ne strinjata o njenih pristojnostih. Kosovo zato zavrača njeno vzpostavitev.

Posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar je v sredo ob koncu svojega obiska v Prištini, kjer se je mudil s posebnim odposlancem Evropske unije za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslavom Lajčakom, ponovil, da je skupnost treba vzpostaviti. Poudaril je, da je vprašanje samo, “ali se bo to zgodilo s to ali z neko drugo kosovsko vlado”.

Vzpostavitev skupnosti srbskih občin je sicer tudi eden od pogojev kosovskih Srbov, da se udeležijo vnovičnih lokalnih volitev v štirih občinah na severu države z večinsko srbskim prebivalstvom, kjer so se razmere znova močno zaostrile minuli mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!