Kljub ostrim besedam Vučić in Kurti podprla izjavo o pogrešanih osebah

Svet 02. Maj 202317:12 > 20:53 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pred težko pričakovanimi pogajanji s kosovskim premierjem Kurtijem, ki so se začela v Bruslju ob 18. uri, sporočil, da bo težko, saj da so vsi na Zahodu proti Srbiji. Kurtiju, ki je že včeraj dejal, da na severu Kosova ne bo dopustil nove Republike Srbske, pa je očital "brutalno in umazano" kampanjo. Vučić in Kurti sta sicer na pogajanjih podprla izjavo o pogrešanih osebah.

“Težko bo. Vsi veliki možje na Zahodu so proti nam, vendar sta pravo in pravica na naši strani. Še bolj pomembno pa je, da ne razumejo, kako močna je naša ljubezen do svobode in kako trdno jo lahko obvarujemo, kljub vsem pritiskom. Živela Srbija,” je na Instagramu pred današnjim srečanjem v Bruslju zapisal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Kosovskemu premierju Albinu Kurtiju je očital, da je v zadnjih dneh vodil “brutalno in umazano” kampanjo proti Srbiji, v katero je vključil vse, od Shaipa Kamberija do Azema Vllasija, analitikov in politikov. “Govorijo o svojem boju za svobodo, pozabljajo pa, da so se Srbi za svobodo borili ne le proti teroristom, ampak tudi proti zvezi Nato. In kot je on rekel (Kurti op. a.), prelita kri se ne vrne. Krvi, prelite za svobodo, ni mogoče vrniti in tudi ne sme biti pozabljena. To bom imel nocoj v mislih,” je še sporočil srbski predsednik.

Pričakovanja od današnjega sestanka v Bruslju, ki poteka v razgretem ozračju dober teden po lokalnih volitvah v kosovskih občinah, niso velika. Vučić je pred dnevi na vprašanje, kaj pričakuje, le zmajal z glavo, kosovski premier Kurti pa zabrusil, da na severu Kosova Republike Srbske pač ne bo.

Prav to, ustanovitev zveze srbskih občin na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi, je najtrši oreh in bo tudi danes na mizi. A Kurti, ki sicer pravi, da je veliko odvisno tudi od pristojnosti, ki bo jih ta zveza občin imela, je dokaj neomajen. Pred odhodom v Bruselj je dejal, da je zanj zaščita manjšin zelo pomembna, da pa ne more lokalni skupnosti podeliti izvršilnih pooblastil, ker so ta v rokah vlade in občin.

Priština zavrača, da bi imela skupnost srbskih občin izvršne oblasti, Beograd pa z njeno vzpostavitvijo pogojuje napredek v dialogu pod okriljem EU. Za kosovske Srbe je ta skupnost tudi pogoj za vrnitev v kosovske institucije.

Kaj piše v izjavi o pogrešanih osebah, ki sta jo sprejela Vučić in Kurti

Srbski predsednik Vučić in kosovski premier Kurti sta v okviru današnjega sestanka potrdila tudi pomen reševanja usode preostalih pogrešanih oseb, da bi končali trpljenje njihovih družin in tako dosegli spravo in mir, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Joseph Borell.

Od 6065 primerov izginotij v obdobju od 1. januarja 1998 do 31. decembra 2000 jih je ostalo nerešenih 1621. Več kot dvajset let pozneje njihove družine še naprej živijo v žalosti in ne vedo, kje so njihovi najdražji. Družine imajo pravico vedeti za usodo svojih svojcev, tako kot družba kot celota, je dejal Borell.

Pogovori o normalizaciji odnosov med Beogradom in Kosovom
Vučić, Kurti, Borrell in Lajčak na srečanju konec februarja 2023. Foto: Johanna Geron/REUTERS

Tako Beograd kot tudi Priština sta problematiko pogrešanih oseb prepoznala kot humanitarno in poudarila nujnost dodatnih skupnih prizadevanj za omilitev posledic za prizadete družine in širšo skupnost.

Vučič in Kurti sta poudarila, da Delovna skupina za pogrešane osebe opravlja pomembno delo, kot znak skupne odločenosti pa sta sprejela tudi izjavo o pogrešanih osebah. Voditelja sta se zavezala tudi, da se bosta na naslednjem srečanju o normalizaciji odnosov med državama dogovorila tudi o operativnih podrobnostih izjave.

Srbija in Kosovo med drugim v njej zagotavljata, da bosta v celoti izpolnila zaveze, dane na področju pogrešanih oseb. Zavezujeta se tudi k tesnemu sodelovanju pri identifikaciji grobišč in izkopavanju. Poleg tega bosta strani zagotovili poln dostop do zanesljivih in točnih informacij, ki bodo pomagale pri iskanju in identifikaciji pogrešanih oseb iz obdobja med 1. januarjem 1998 in 31. decembrom 2000.

Družinam pogrešanih bosta omogočili sodelovanje pri identifikaciji ter jim zagotovili pravice, ki jim pripadajo, še piše v izjavi. Strani pa bosta vzpostavili še skupno komisijo pod vodstvom EU, katere delo bo spremljal Mednarodni odbor Rdečega križa.

Borell je v imenu Evropske unije pozdravil sprejetje omenjene izjave in izrazil pričakovanje, da bosta obe strani dosegli oprijemljiv napredek pri odpravljanju odprtih primerov pogrešanih oseb.

Lajčak: Statut Zveze srbskih občin mora biti sprejemljiv za obe strani

Posebni predstavnik Unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je pred začetkom pogajanj dejal, da mora biti statut Zveze srbskih občin (ZSO) sprejemljiv za obse strani, prav tako pa mora biti v skladu z evropskimi standardi.

“Danes bo predstavljen osnutek. Ne vemo sicer, kaj je v njem zapisano, vendar bi moral pomeniti vsaj začetek postopka. Na koncu moramo imeti statut, ki bo sprejemljiv za obe strani,” je za tiskovno agencijo Hina dejal Lajčak.

Ob tem je poudaril, da EU ne želi oblikovati ZSO po nepreizkušenem modelu, temveč po modelu, ki je že v uporabi.

Da od današnjih pogajanj ne pričakuje veliko, je v Mostarju izjavila tudi srbska premierka Ana Brnabić. “Od srečanja žal nimam nikakršnih pričakovanj. Ne vidim, kako bi se lahko kaj spremenilo deset let po podpisu bruseljskega sporazuma, prav tako ne vidim nobene pripravljenosti Prištine,” je dejala Brnabić in dodala, da je bila po njenem mnenju Priština za neizvajanje tega dogovora “že dobro nagrajena”.

Razmere med Beogradom in Prištino so zaostrene že zelo dolgo, eskalirale so konec lanskega leta, ko je v severni del Kosovske Mitrovice, kjer je večinsko srbsko prebivalstvo, vstopilo več sto pripadnikov kosovske policije in specialnih enot.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!