Boris Johnson prejel milijonsko donacijo, ki sproža ugibanja o njegovi vrnitvi

Svet 13. Jan 202319:16 0 komentarjev
Boris Johnson
Toby Melville/REUTERS

Ena najvišjih posamičnih donacij politikom v britanski zgodovini je na Otoku sprožila ugibanja, ali to morda kaže, da nekdanji premier Boris Johnson razmišlja o vrnitvi na čelo države.

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je od premožnega poslovneža prejel enkratno donacijo v višini milijon funtov (1,13 milijona evrov). Kot je razvidno iz registra dodatnih dohodkov poslancev britanskega parlamenta, je Johnsonova pisarna decembra lani znesek prejela od britanskega tehnološkega podjetnika Christopherja Harbornea.

Donacija je sprožila ugibanja, ali to pomeni, da se namerava Johnson znova potegovati za vodenje britanske vlade. “Ta nova donacija v višini milijona funtov (1,13 milijona evrov) precej očitno kaže, da se ne bo umaknil,” je zadevo komentiral glavni dopisnik britanske televizije Sky News Jon Craig.

Novica o donaciji je prišla v javnost približno v času, ko je Johnson nastopil v ekskluzivnem londonskem klubu Carlton Club. Johnson je imel nedavno v klubu, ki velja za neke vrste neuradni sedež konservativne stranke, govor, kar so nekateri opazovalci razumeli kot začetni signal njegove kampanje. Uradno je šlo pri dogodku za odkritje portretne slike, v znak priznanja, ki jo prejmejo vsi dosedanji predsedniki vlad, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Johnsonov govor, ki so ga navzoči označili za buren, je bilo razumeti kot napad na sedanjega premierja Rishija Sunaka in kot dokaz njegovih lastnih ambicij. “Nadaljujte z bojem (…) za dinamično globalno Britanijo z nizkimi davki,” je zbrane med drugim pozval Johnson.

Finančni minister v Sunakovi vladi Jeremy Hunt je sicer pred časom spričo zahtevnega gospodarskega položaja Velike Britanije napovedal obsežno zvišanje davkov.

Podjetnik Harborne, ki že okoli 20 let živi na Tajskem, velja za enega glavnih finančnih podpornikov brexita v državi. V preteklosti je nekdanji stranki zagovornika izstopa Velike Britanije iz EU Nigela Faragea po poročanju časnika Guardian namenil okoli šest milijonov funtov (več kot 6,7 milijona evrov). Harbornova donacija pa še zdaleč ni edina velika vsota, ki jo je Johnson prejel, odkar se je septembra poslovil od Downing Streeta. Iz registra je še razvidno, da je prejel nekaj več kot 250.000 funtov (okoli 282.000 evrov) honorarja za dva govora v decembru. Skupni znesek njegovih zaslužkov kot govornik, odkar ni več premier, znaša približno 1,2 milijona funtov (1,35 milijona evrov), še poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!