Znano, kdo je prvi vstopil v bitko za naslednika Liz Truss

Svet 21. Okt 202210:33 > 17:46 3 komentarji
Penny Mordaunt
REUTERS/Henry Nicholls

Vladajoči britanski konservativci imajo izjemno nizko podporo javnosti, vendar so se navkljub pozivom, naj razpišejo volitve, odločili, da bodo novega voditelja stranke in vlade izbrali iz svojih vrst, kot so to storili po julijskem odstopu Borisa Johnsona. Uradno je kot prva v bitko za naslednika odstopljene premierke Liz Truss vstopila vodja spodnjega parlamenta Penny Mordaunt.

Pogled na Liz Truss, še eno vodjo britanske vlade, ki z Downing Streeta odhaja zaradi nepriljubljenosti, in začetek nove tekme za vodenje britanske vlade in vladajoče konservativne stranke, ponazarja, kako ranljiva je postala britanska politika, odkar so se volilci leta 2016 odločili za brexit, piše tiskovna agencija Reuters.

Britanski konservativci, ki imajo še vedno prepričljivo večino v parlamentu in vsaj še dve leti niso dolžni razpisati novih volitev, bodo po odstopu Truss izbirali petega premierja oziroma premierko v šestih letih.

Vladajoči britanski konservativci bodo novega vodjo predvidoma izbrali v tednu dni. Kandidati se bodo predstavili s podporo 100 podpisov poslancev, kar pomeni, da so lahko največ trije. Kot prva je v bitko za naslednika odstopljene premierke Truss vstopila vodja spodnjega parlamenta Penny Mordaunt, piše BBC.

Mordaunt je na Twitterju zapisala: “Spodbudila me je podpora kolegov, ki si želijo nov začetek, enotno stranko in vodenje v nacionalnem interesu. Kandidiram za vodjo konservativne stranke in predsednico vlade – da bi združila našo državo, izpolnila naše obljube in zmagala na naslednjih volitvah.” Mordaunt je v preteklosti služila tudi kot ministrica za obrambo in se je na poletnih internih volitvah uvrstila na tretje mesto za Sunakom Rishijem in Truss.

Med kandidati se poleg nekdanjega ministra za finance Rishija Sunaka pojavlja tudi ime nekdanjega predsednika vlade Borisa Johnsona.

“Upam, da si užival počitnice, šef. Čas je za vrnitev,” je čivknil konservativni poslanec James Duddridge, pri čemer je uporabil ključnik #BringBackBoris. Ta ključnik se je, mimogrede, že razširil po Twitterju.

Ali se bo Johnson dejansko podal v bitko za premierja, še ni znano.

Sunak, ki se je v poletnem tekmovanju za vodjo konservativne stranke potegoval s Truss, po Reutersovih navedbah ostaja nepriljubljen med nekaterimi poslanci, saj je sodeloval pri netenju upora zoper Johnsona.

Penny Mordaun in Rishi Sunak
Penny Mordaun in Rishi Sunak (PROFIMEDIA)

Potem ko so konservativci po Johnsonovem odstopu novega voditelja zbirali več tednov in so priložnost za oddajo glasu prejeli vsi člani stranke, bo postopek tokrat predvidoma hitrejši. Ime naslednika Liz Truss bo morda znano že v ponedeljek, in sicer v primeru, da bo le enega od kandidatov podprlo sto ali več poslancev.

Britanski premierji z najdaljšim in najkrajšim stažem

Med britanskimi premierji, ki so se na funkciji izmenjavali od leta 1970, je mandat Liz Truss daleč najkrajši. Truss, ki je po Margaret Thatcher in Theresi May šele tretja britanska premierka, je vladala 44 dni, pri čemer ji po merilu najkrajšega mandata sledi laburist Harold Wilson, ki je premiersko funkcijo drugič opravljal 763 dni, torej med marcem 1974 in aprilom 1976 [prvič je britansko vlado vodil med letoma 1964 in 1970].

Za primerjavo: najdlje, 4.226 dni je na premierki funkciji ostala železna lady, Thatcher, še navaja Reuters. Predhodnik Liz Truss, Boris Johnson, je britansko vlado vodil 1.079 dni, kar je nekoliko več kot njegova predhodnica Theresa May, ki je bila premierka 1.106 dni.

Liz Truss
PROFIMEDIA

V laburistični stranki so sicer že kmalu po odstopu Liz Truss pozvali, naj se v državi razpišejo splošne volitve. “Torijci ne morejo znova odgovoriti na najnovejši kaos v svojih vrstah z izbiro novega vodstva brez soglasja britanskega naroda. Potrebujemo splošne volitve – zdaj,” je sporočil vodja laburistov Keir Starmer.

Konservativci bodo, če bodo vztrajali pri predstavljenem načrtu, svojega novega voditelja zbirali v času hude krize britanskega gospodarstva, ki drsi v recesijo, inflacija pa je rekordna.

Več o kaotičnih šestih tednih vlade Liz Truss si preberite v prispevku Za poslanci kaotičen dan, kot ga ne pomnijo: ključne ure za Liz Truss.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje