Borrell: EU se bo morala pogovarjati s talibani

Svet 17. Avg 202120:03 > 21:14 0 komentarjev
Josep Borrell
Olivier Hoslet/REUTERS

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes dejal, da se bo EU morala pogovarjati s talibani, potem ko so ti prevzeli oblast v Afganistanu. Treba se bo vključiti v dialog, da bi preprečili humanitarno in migracijsko katastrofo, je dejal. Prioriteta sicer ostaja evakuacija državljanov EU in afganistanskih sodelavcev iz države.

“Morali bomo stopiti v stik z oblastmi v Kabulu. Talibani so zmagali v vojni, torej se bomo morali pogovarjati z njimi, da bi se vključili v dialog takoj, ko bo potrebno, da bi preprečili humanitarno in morebitno migracijsko katastrofo,” je dejal Borrell, pri čemer je opozoril, da to ne pomeni hitrega uradnega priznavanja njihove oblasti.

“Ne gre za uradno priznanje, gre za vzpostavitev stika,” je pojasnil. “Afganistanske oblasti bomo obravnavali take, kakršne so, obenem pa bomo ostali budni v luči spoštovanja mednarodnih obveznosti in človekovih pravic.” Pri tem je še posebej izpostavil položaj in pravice žensk in deklet.

Treba se bo osredotočiti tudi na to, da se prepreči “vrnitev tuje teroristične navzočnosti v Afganistan”, je še dejal Borrell v izjavi ob koncu današnje video konference zunanjih ministrov EU. Namen izrednega srečanja je bil podati prvo oceno stanja in razpravljati o pristopu EU do novonastale situacije v Afganistanu.

Do nje prihaja 20 let po začetku vojaške operacije ZDA in zaveznic v Afganistanu, je ob tem spomnil Borrell. Na začetku “te dolge zaveze je bila potreba po uničenju Al Kaide”, kasneje pa se je postopno premaknila k vzpostavitvi sodobne države, ki je sposobna zagotoviti svoboščine in temeljne pravice, zlasti za ženske in dekleta. “Danes, 20 let kasneje, lahko rečemo, da je prvi del misije uspel, drugi del pa ne,” je ob tem dejal Borrell.

Po njegovih besedah je treba zagotoviti, da nov politični položaj v Afganistanu po vrnitvi talibanov ne bo vodil do obsežnih migracijskih tokov proti Evropi. Pri tem je nujna koordinacija med članicami EU in tranzitnimi državami. “Nuditi bomo morali podporo tranzitnim in sosednjim državam Afganistana,” je dejal Borrell, ki je na virtualni novinarski konferenci sodeloval iz Madrida.

Prioriteta evakuacija državljanov EU in tistih, ki delali za EU

Sicer pa je glavna prioriteta zagotoviti varno evakuacijo državljanov EU, ki so še v Afganistanu, in Afganistancev, ki so delali za EU, če ti želijo zapustiti državo. “Ne moremo jih zapustiti in delamo vse, kar je v naši moči, da jih pripeljemo na varno v države članice EU,” je dejal.

Koliko državljanov EU je še v Afganistanu, Borrell ni znal povedati. Je pa dejal, da je tam okoli 400 Afganistancev, ki so delali za delegacijo EU, in njihovih družin.

Da bi te ljudi spravili do letališča v Kabulu, potem “se bom moral pogovarjati s talibanskimi oblastmi”, je še pojasnil.

Pri tem se je zahvalil Španiji, ki je pripravljena vzpostaviti t.i. vozlišče (“hub”) za sprejem teh ljudi, ki bodo kasneje razdeljeni po članicah, Italiji za možnost zračnega mostu, Franciji za vojaško varnost na terenu ter številnim drugim članicam za vizume.

EU je v izjavi, ki so jo objavili po sestanku, tudi pozvala k takojšnji prekinitvi vsakršnega nasilja, ponovni vzpostavitvi varnosti in reda ter zaščiti in spoštovanju civilistov, dostojanstva in lastnine v Afganistanu. V zvezi s tem EU izraža globoko zaskrbljenost glede poročil o resnih kršitvah in zlorabah človekovih pravic v državi.

Današnjega izrednega sestanka zunanjih ministrov EU, ki je bil posvečen razmeram v Afganistanu, kjer se varnostni položaj po vrnitvi talibanov na oblast slabša, se je udeležil tudi zunanji minister Anže Logar.

Na srečanju je poudaril, da mora EU izkazati solidarnost pri zaščiti in nudenju zatočišča afganistanskim državljanom, ki so pomagali pri delovanju mednarodne skupnosti v tej državi, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!