Borrell napovedal nadaljevanje pogovorov o iranskem jedrskem sporazumu

Svet 25. Jun 202215:45 > 15:46 0 komentarjev
Josep Borrel
Foto: PROFIMEDIA

Pogovori o iranskem jedrskem sporazumu se bodo po trimesečnem premoru nadaljevali v roku nekaj dni, je danes med obiskom Teherana sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Novico je potrdil tudi iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahjan.

Josep Borrell je napovedal nadaljevanje pogovorov na svojem nepričakovanem dvodnevnem obisku Irana po dvournem sestanku z Amirjem Abdolahjanom. Iranski jedrski sporazum, uradno poznan kot skupni celovit načrt ukrepanja (JCPOA), visi na nitki vse od leta 2018, ko je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump enostransko odstopil od sporazuma. V Washingtonu so nato proti Teheranu sprejeli močne gospodarske sankcije.

Enostranski odstop ZDA od sporazuma in ponovna uvedba ostrih gospodarskih sankcij sta kasneje spodbudila Iran, da je začel opuščati svoje zaveze. Aktualna ameriška vlada pod vodstvom Joeja Bidna je sicer najavila vrnitev za pogajalsko mizo. A pogovori, ki so se pričeli aprila lani, so bili prekinjeni marca, predvsem zaradi zahteve Irana, da se Islamsko revolucionarno gardo umakne z ameriškega seznama terorističnih organizacij.

V primeru, da Iran s svetovnimi velesilami sklene dogovor o oživitvi sporazuma iz 2015, bi lahko ZDA odpravile del obstoječih sankcij. V pogajanjih za oživitev sporazuma neposredno sodelujejo Iran, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska, posredno pa tudi ZDA. Sporazum zagotavlja, da Iran ne bo razvil lastnega jedrskega orožja. V Teheranu so sicer vselej vztrajali, da nikoli niso nameravali koristiti jedrske tehnologije v vojaške namene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!