Ukrajinski predsednik Zelenski obiskal okolico frontne črte pri Bahmutu

Svet 22. Mar 202310:01 > 19:44 7 komentarjev
Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Service/via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal bližino frontne črte na vzhodu Ukrajine, kjer je odlikoval vojake. Pred tem so iz Ukrajine poročali, da je Rusija z brezpilotnimi letali znova napadla Ukrajino, med tarčami je bil tudi Kijev. Po zadnjih podatkih so umrli najmanj štirje ljudje, več je poškodovanih. Po navedbah tujih medijev so letalniki zadeli tudi srednjo šolo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal ukrajinske vojake, ki se borijo v Bahmutu na vzhodu države. Obisk je potekal v bližini frontne črte, navaja tiskovna agencija Reuters.

Zelenski je med obiskom odlikoval vojake, ki “junaško branijo suverenost države”. V siloviti bitki za Bahmut, ki traja že več mesecev, sta tako ukrajinska kot ruska stran utrpeli velike izgube, ukrajinski predsednik pa je mesto, v okolici katerega bojevanje poteka v strelskih jarkih, opisal kot “trdnjavo”.

Zelenski je ukrajinske vojake na bojiščih obiskal že večkrat, njegov obisk bližine frontne črte v Bahmutu pa prihaja nekaj dni po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin presenetil z obiskom Mariupola – mesta, ki prav tako leži v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine in so ga ruske sile zavzele pred slabim letom dni.

Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Service/via REUTERS

Svetovna banka je sporočila, da so potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje zrasle na 411 milijard ameriških dolarjev (dobrih 378 milijard evrov). Ocena, ki jo je ta pripravila skupaj z ukrajinsko vlado, Evropsko komisijo in Združenimi narodi, je namreč višja od 349 milijard dolarjev (321 milijard evrov) iz poročila, objavljenega septembra lani, poroča AFP.

Nov krog smrtonosnih napadov z droni, med tarčami tudi srednja šola

Rusija je ponoči izvedla nove zračne napade na več ukrajinskih mest, ki so zahtevali najmanj 14 smrtnih žrtev, več deset pa je bilo ranjenih, so danes sporočile ukrajinske sile.  “Več kot 20 iranskih brezpilotnih letal, rakete in številna obstreljevanja. Vse to samo v eni noči ruskega terorja proti Ukrajini,” je na Twitterju zapisal Zelenski.

Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je državo ponoči napadlo 21 ruskih brezpilotnih letal šahed, sestrelili pa naj bi jih 16. Skupno so ukrajinske sile poročale o ruskem obstreljevanju na enajstih območjih, večinoma ob frontni črti na vzhodu in jugu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O smrtnih žrtvah in ranjenih so med drugim poročali v kijevski regiji, v mestu Bahmut in mestu Zaporožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od dronov je poškodoval srednjo šolo 80 kilometrov južno od Kijeva, pri čemer so umrle najmanj štiri osebe, sedem pa je bilo ranjenih. Požar, ki je izbruhnil po napadu na objekt in je obsegal več kot 300 kvadratnih metrov, naj bi gasilci že pogasili. V ruskem napadu na stanovanjsko hišo v mestu Zaporožje je bila medtem ubit en človek, 25 ljudi je bilo ranjenih in so trenutno v bolnišnici, je danes na Telegramu zapisal župan mesta Anatolij Kurtijev.

Kijev, napad z dorni
REUTERS

Ruske oblasti medtem poročajo, da so v jutranjih urah “odbile” napad brezpilotnih letal na pristanišče Sevastopol na anektiranem polotoku Krim. “Skupno so bili uničeni trije objekti,” je na Telegramu zapisal proruski guverner polotoka Mihail Razvožajev. Ob tem je zatrdil, da napad ni terjal žrtev, da ni bila poškodovana nobena ladja in da so razmere že pod nadzorom.

Nazadnje so brezpilotni letalniki v torek napadli mesto Džankoj na Krimu, kjer naj bi po navedbah ukrajinskih oblasti eksplozije uničile številne ruske manevrirne rakete, ki so bile namenjene njihovi črnomorski floti. Ukrajina sicer za napad ni prevzela odgovornosti.

V Moskvi je medtem kitajski predsednik Ši Džinping zapustil Moskvo in po treh dneh zaključil svoj prvi obisk v Rusiji po začetku ruske invazije na Ukrajino. Obisk se je končal z obljubo, da bosta z Vladimirjem Putinom sodelovala pri oblikovanju novega svetovnega reda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje