Ameriški tanki v Ukrajino prej, kot je bilo to načrtovano

Svet 21. Mar 202308:02 > 22:08 10 komentarjev
PROFIMEDIA

Potem ko je bilo sprva načrtovano, da bodo sodobni ameriški tanki Abrams v Ukrajino prispeli relativno pozno – v začetku prihodnjega leta –, je Pentagon zdaj sporočil, da bodo tanke dobavili že jeseni. Danes je sicer odmevala tudi eksplozija v mestu Džankoj na severnem delu polotoka Krim, ki je uničila ruske manevrirane rakete.

ZDA bodo Ukrajini dobavile obljubljene tanke tipa Abrams do jeseni 2023, je danes sporočil Pentagon. Po prvotnem načrtu naj bi Kijev dobil moderne tanke šele leta 2024, a so se v Washingtonu v koordinaciji z Ukrajino odločili za pospešitev postopkov. Ukrajinska vojska bo prejela nekoliko starejšo različico tankov (M1A1 SA Abrams).

Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je novinarjem dejal še, da ZDA pričakujejo, da bodo Ukrajini dobavili sistem zračne obrambe patriot v skladu s pričakovano časovnico. Pri tem je navedel, da je usposabljanje ukrajinskih sil za upravljanje s tem sistemom potekalo hitrejše od pričakovanj.

Da bodo ZDA Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1A2 Abrams, je konec januarja napovedal ameriški predsednik Joe Biden.

Veliko Britanijo so danes še posebej vznemirile besede ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je – ob obisku kitajskega kolega Ši Džinpinga – obsodil britanske načrte, da Ukrajini pošljejo tankovsko strelivo, ki vsebuje osiromašen uran. Moskva bo, kot je navedel, na to primorana odgovoriti, poročajo tuji mediji. Velika Britanija je, spomnimo, ena od držav Zahoda, ki Ukrajini pošilja sodobne tanke, in sicer tanke Challenger 2.

V eksploziji na Krimu uničene ruske rakete

Eksplozija v mestu Džankoj na severnem delu polotoka Krim je danes uničila ruske manevrirane rakete, ki so bile namenjene ruski črnomorski floti, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. “Z eksplozijami se nadaljuje proces ruske demilitarizacije in pripravlja ukrajinski polotok Krim na deokupacijo,” so dejali. Ukrajina sicer odgovornosti za eksplozijo ni prevzela.

Po navedbah proruskega guvernerja Krima Sergeja Aksjonova je ruska zračna obramba sestrelila več ukrajinskih brezpilotnih letal. V napadu naj bi bil ranjen 33-letni moški, ki so ga že odpeljali v bolnišnico. Prav tako naj bi bilo poškodovano električno omrežje, zagorelo naj bi več stavb. O uničenju raket pa ruske oblasti zaenkrat niso poročale.

Na polotoku, ki si ga je leta 2014 po mednarodno nepriznanem referendumu priključila Rusija, je od začetka invazije na Ukrajino odjeknilo več eksplozij na vojaških objektih. Izvedenih je bilo tudi več napadov z brezpilotnimi letali. Nazadnje je Rusija poročala, da je ta mesec preprečila obsežen ukrajinski napad z brezpilotnimi letalniki na Krim. Prav tako je oktobra obtožila Kijev, da je z droni napadel pristanišče Sevastopol.

Ruske oblasti so zaradi diskreditacije “ruske vojske” sprožile kazenski postopek proti Olegu Orlovu, enemu od vodilnih osebnosti nevladne organizacije za človekove pravice Memorial. Organizacija je bila lani med prejemniki Nobelove nagrade za mir, ruske oblasti pa so jo razpustile decembra 2021, le nekaj mesecev pred začetkom invazije na Ukrajino

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje